Opinto-opas 2010-2011
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2010-2011

MAT-42101 Sovellettu logiikka, 2-6 op
Applied Logics

Vastuuhenkilö

Esko Turunen

Suoritusvaatimukset

Tentti ja useampia välitenttejä. Kurssista voi suorittaa myös vain osia: osa I (2 op), osa II (2 op) ja osa III (2 op). Kurssin voi sisällyttää tutkintoosa vain kerran: jos osia on suorittanut eri vuosina, lasketaan toisistaan erillisten osoiden opintopisteet yhteen.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee erilaisten yleistettyjen logiikkojen matemaattista perustaan ja käytännön sovelluksia, tiedonlouhintaa, erityisesti GUHA-menetelmän.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Johdantoa tiedonlouhintaan: sisältääkö datani jotain sellaista, mistä minulla ei ollut hajuakaan? GUHA-menetelmä: 'melkein kaikki', 'useimmat', 'huomattavan erilainen' ja muut yleistetyt kvanttorit reaalidatan kuvausmenetelminä.  Johdanto LISpMiner-ohjelmistoon, jolla voidaan suoritaa käytännön datan analysointia GUHA-menetelmällä.    
2. Johdantoa matemaattiseen sumeaan logiikkaan ja reaalimaailman ilmiöihin, joissa joko-tai ajattelu ei ole riittävää, eivätkä tilastolliset menetelmät sovellu.   Sumea samuus moniarvoisen päättelyn perustana. Sumeat JOS-NIIN päättelysäännöt ja niiden käytännön sovellukset. Parakonsistentti ja moniarvoinen logiikka päätöksenteon perustana.    
3. Monoidilogiikka eri epästandardien logiikkojen perustana: lineaarinen logiikka, intuitionistinen logiikka, Lukasiewicz'in moniarvologiikka ja matemaattinen sumea logiikka.  Jäännöshilat, Girard monoidit, Heyting algebrat, BL-algebrat, Wajsberg algebrat and MV-algebrat. Epästandardien logiikkojen semantiikka, syntaksi ja täydellisyys.   

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Mathematics behind Fuzzy Logic   Esko Turunen   3-7908-122          Englanti  
Muu verkkomateriaali   LispMiner   Jan Rauch            Englanti  
Verkkokirja   Mechanizing hypothesis formation   Hajek, P., Havranek, T.            Englanti  

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
MAT-42101 Sovellettu logiikka, 2-6 op MAT-42100 Sovellettu logiikka, 5 op  

Lisätiedot

Kurssi vastaa kurssia MAT-42100 Sovellettu Logiikka ja MAT-42106/7 Applied Logics. Jos kurssille ilmoittautuu kansainvälisiä opiskelijoita, luennoidaan kurssi englanniksi, ks. Kurssi MAT-42106/7 Applied Logics. Kaikki kurssimateriaali on kuitenkin saatavilla myös suomeksi.
Soveltuu jatko-opinnoiksi

Viimeksi muokattu15.04.2010