Opinto-opas 2009-2010
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2009-2010

Tulevaisuudentutkimuksen sivuaine, 25 op

Opintokokonaisuuden tyyppi

Aineopinnot

Yhteyshenkilö

Markus Pöllänen

Osaamistavoitteet

- Onko mahdollista suunnitelmia laatimalla hallita muutosta ja muokata tulevaisuutta? Vai onko meidän sopeuduttava ja muututtava toimintaympäristön muutoksen kautta? Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuudessa pyritään ymmärtämään, miten päätöksemme voivat vaikuttaa toteutuvaan todellisuuteen. Samalla perehdytään erilaisiin tulevaisuus-ajattelun osa-alueisiin kuten ympäristö, hyvinvointi, talous ja tietoyhteiskunta.
- Tulevaisuudentutkimus on tiedonala, joka sijoittuu tieteellisen tutkimuksen perinteeseen lähelle yhteiskuntatieteitä ja humanistisia tieteitä. Tulevaisuus on olemassa nykyisyydessä useina erilaisina mahdollisuuksina, joista mikään ei vielä ole määräytynyt aistein koettavaksi.
- Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuuden yleisenä päämääränä on tulevaisuusajattelun istuttaminen kiinteäksi osaksi eri alojen opiskelijoiden ajattelua. Opetuksen keskeiset periaatteet ovat monitieteisyys, kansainvälisyys, tieteiden ja käytännön vuorovaikutus sekä opetuksen monimuotoisuus. Opetus tapahtuu sekä lähiopetuksena TTY:llä että etäopiskeluna.

Tutkinnot, joihin opintokokonaisuus voidaan sisällyttää

Tutkinto
Tietotekniikan koulutusohjelma - Diplomi-insinöörin tutkinto

Sisältö

Pakolliset opintojaksot

Opintojakso Opintopisteet
LIKU-7100 Miten tutkimme tulevaisuutta 6 op
LIKU-7200 Tulevaisuudentutkimuksen tieteelliset menetelmät 8 op
Yhteensä 14 op

Täydentävät opintojaksot

Listasta täydennetään opintokokonaisuuden laajuuteen (25)

Opintojakso Opintopisteet
LIKU-7300 Tieteellisten menetelmien harjoituskurssi 3-8 op
LIKU-7400 Tulevaisuudentutkimuksen erikoisteemainen opintojakso 2-8 op
LIKU-7500 Vaihtuva-aiheinen tulevaisuudentutkimuksen opintojakso 2-8 op
Yhteensä 7 op

Lisätiedot

Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuuden opetustarjontaa suunnittelee ja koordinoi Tulevaisuudentutkimuksen VerkostoAkatemia TVA (http://www.tvanet.fi), joka on valtakunnallinen, 16 suomalaisen yliopiston yhteistyöverkosto. TVA tarjoaa korkeatasoisen tulevaisuudentutkimuksen sivuainekokonaisuuden jäsenyliopistoissa opiskeleville sekä suunnittelee ja toteuttaa erikoismoduuleja yhteistyössä jäsenyliopistojen kanssa.

Viimeksi muokattu21.04.2009
MuokkaajaMarkus Pöllänen