Opinto-opas 2009-2010
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2009-2010

TLT-5100 Tiedonsiirtotekniikan perusteet, 5 op
Introduction to telecommunications

Vastuuhenkilö

Pekka Uotila

Toteutuskerrat

  Luentoajat ja -paikat Kohderyhmä, jolle suositellaan
Toteutus 1

Periodit 4 - 5

 
2. vuosikurssi
3.-n. vuosikurssi
Automaatiotekniikan koulutusohjelma
Signaalinkäsittelyn ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelma
Sähkötekniikan koulutusohjelma
Teknis-luonnontieteellinen koulutusohjelma
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta
Tietotekniikan koulutusohjelma  


Suoritusvaatimukset

Tentti, harjoitustyö ja laboratoriokoe.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Tavoitteena on oppia tietoliikennetekniikan perusteet teoreettisista lähtökohdista käytännön sovelluksiin. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa tarkastella sekä informaatiota kuljettavan signaalin että signaalia käsittelevän piirielementin ominaisuuksia niin aika- kuin taajuustasossakin. Hän tuntee modulaatiotavat, tunnistaa lähettimen ja vastaanottimen rakenneosat ja ymmärtää niiden tehtävät. Hän ymmärtää analogisen ja numeerisen tiedonsiirron erot ja tuntee tietokoneiden välisen kommunikaation periaatteet. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käyttää laboratorion perusmittalaitteita.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Signaalit ja kanava: Fourier-sarja, kompleksinen Fourier-sarja, Fourier-muunnos. Signaalin amplitudi- ja vaihespektri. Siirtofunktio, amplitudi- ja vaihevaste. Lineaariset vääristymät, suotimet. Teho- ja energiaspektri, desibeli tehojen ja jännitteiden suhteena.     
2. Modulaatio: (1) Analogiset modulaatiot aika- ja taajuustasossa: AM, DSB, SSB, VSB, QAM. Neliölakimodulaattori, balansoitu modulaattori ja kytkinmodulaattori. SSB-vaiheistusmenetelmä. Taajuusmodulaatio ja sen spektri, Besselin funktiot. VCO. Carsonin sääntö. (2) Numeerinen modulaatio. ASK, FSK, PSK, QPSK ja QAM. IQ-modulaattori, konstellaatio, bitti- ja baudinopeudet.     
3. Radio ja TV: (1) Superheterodynevastaanotin. Säädettävän paikallisoskillaattorin toteutusperiaatteita. Vaihelukko ja PLL-viritin. Välitaajuussuodin. Verhokäyräilmaisin ja koherentti ilmaisin. FM:n ilmaisu vaihelukon avulla. Stereoradiolähete. (2) Analogisen videosignaalin rakenne ja TV-vastaanottimen toimintaperiaate. Värikuvan RGB- ja YUV-esitykset ja PAL-videosignaali. Värikuvaputki. (3) Digitaalinen TV ja DVB-T-lähetteen rakenne. LCD-näyttö.     
4. Numeerisen datan siirto ja tietoverkot: (1) Johtokoodit. Tahdistuminen bitti-, merkki- ja kehystasolla. Asynkroninen ja synkroninen siirtoperiaate. Kehysrakenteet HDLC, Ethernet, PCM30 ja SDH. Aikakanavointi, piiri- ja pakettikytkentäinen verkko. (2) Kerrosmalli, palvelun periaate, protokollan toiminta ja tehtävät. OSI- ja TCP/IP-mallit. Lähiverkon fyysinen kerros, koaksiaali- ja parikaapeliverkko, toistin ja kytkin. Lähiverkon kilpavarausperiaate. TCP- ja IP-protokollat Ethernetin kehyksessä, esimerkkipakettien analysointi.     
5. Laboratoriotyö: Työssä tutkittavat asiat sekä mitataan laboratoriossa että ratkaistaan matemaattisesti työselostuksessa. (1) Välineet: signaaligeneraattori, analoginen oskilloskooppi, yleismittari, teholähde. (2) Kondensaattorin ominaisuudet, vaihe-ero ja impedanssin käsite. (3) RC-suodin, siirtofunktio, sisäänmeno- ja ulostuloimpedanssi. (4) LC-suodin, resonanssi, kaistanpäästösuodin. (5) Amplitudimodulaatio ja verhokäyräilmaisin. Taajuusmodulaatio, vaihelukko ja PLL-ilmaisin.     


Opintojakson arvostelu

Tenttiin perustuva arviointi mittaa kurssin ydinaineksen omaksumista. Henkilökohtaisella laboratoriokokeella varmistetaan, että työryhmän kukin jäsen on perehtynyt työn teoriaan, laitteisiin ja mittausmenetelmiin. Laboratoriotyön selostus vaikuttaa kurssin arvosanaan.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Opintomoniste   Tiedonsiirtotekniikan perusteet   Pekka Uotila            Suomi  


Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
ELE-1020 Elektroniikan perusteet II Suositeltava   Elektroniikan perusteet II ja Basic Communication Circuits - 1 ovat vaihtoehtoiset.
TLT-8017 Basic Communication Circuits - 1 Suositeltava  
SMG-1200 Piirianalyysi II Suositeltava    

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)

Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
TLT-5100 Tiedonsiirtotekniikan perusteet, 5 op 83400 Johdatus tietoliikennetekniikkaan, 3 ov  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

  Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
Toteutus 1 Luentoajat: Periodi 4: ke 8-10, pe 8-10 TB103 Periodi 5: pe 8-11 TB103   Luennot
Harjoitustyöt
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  


Viimeksi muokattu08.05.2009
MuokkaajaPekka Uotila