Opinto-opas 2009-2010
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2009-2010

ELE-6050 RF-tekniikan perusteet I, 5 op
Basics of RF Engineering I

Vastuuhenkilö

Olli-Pekka Lunden

Toteutuskerrat

  Luentoajat ja -paikat Kohderyhmä, jolle suositellaan
Toteutus 1


Per 5 :
Tiistai 10 - 12, SM221
Perjantai 10 - 12, SM221

 
3.-n. vuosikurssi
DI-Opiskelijat
Signaalinkäsittelyn ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelma
Sähkötekniikan koulutusohjelma  


Suoritusvaatimukset

Tentti.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

Kurssin sisältö on kohtalaisen rajoittunut, mutta se on ymmärrettävä ja hallittava loogisena kokonaisuutena, joka pohjautuu piiriteoriaan. Kurssin tavoite on antaa riittävät teoreettiset pohjatiedot ja valmiudet RF-tekniikan lisäopiskeluun.

Osaamistavoitteet

Opitaan suurtaajuustekniikan peruskäsitteet sekä määritelmät ja opitaan käyttämään niitä RF-piirien toiminnan ymmärtämiseksi. Tällä opintojaksolla on tarkoitus oppia peruskäsitteet, joita tarvitaan seuraavilla RF-kursseilla, esim. ELE-6100 Suurtaajuustekniikan perusmittaukset, ELE-6256 Active RF Circuits ja ELE-6286 RF Project.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. SIIRTOJOHTOTEORIA siirtojohdon pätkän malli, lennätinyhtälöt ja niiden ratkaisu, ratkaisun fysikaalinen tulkitseminen, etenemiskerroin, etenevä ja palaava aalto, ominaisimpedanssi, vaihenopeus, aallonpituus, lennätinyhtälön kuormapuolen reunaehto, kuorman heijastuskerroin, heijastus­kerroin johdolla ja johdon sisään­menossa, siirto­­johdon sisäänmeno­impedanssi, neljännes- ja puoliaalto­aaltojohto, stubiviritys, kondensaattorin ja kelan korvaaminen avoimella tai oikosuljetulla stubilla, efektiiviset kapasitanssit ja induktanssit, VSWR, paluuvaimennus ja heijastus­vaimennus, kahden johdon liitoksen heijastus, jännitteen läpäisy­kerroin, tehon heijastus ja läpäisy, lennätin­yhtälön generaattorin puolen reunaehto, generaattorin sähkömotorinen voima ja yltöteho sekä häviöllisen siirtojohdon ominaisuudet.  Aaltoloukku. Siirtojohtosuodatin.   
2. SMITHIN DIAGRAMMI impedanssin normalisointi, heijastuskertoimen ja impedanssin lukeminen ja merkitseminen Smithin diagrammille, heijastussuureiden (paluuvaimennus ym.) lukeminen Smithin diagrammilta, normalisoitu admittanssi sekä impedanssi taajuuden funktiona Smithin diagrammilla.     
3. IMPEDANSSIN SOVITTAMINEN impedanssisovituksen hyöty, sovituspiirien eri tekniikoita, resistiivinen vs. reaktiivinen sovitus, LC-sovituksen mahdollisuuksia ja siirtojohtosovitus.  Sovituksen kaistanleveys.   
4. SIRONTAPARAMETRIT JA VAHVISTUSKÄSITTEET S-parametrien määritteleminen, merkitykset ja ominaisuuksia sekä kuinka 2-portti muuntaa kuormaa. Kaksiportin S-parametrien määrittäminen kytkentäkaaviosta, vahvistuskäsitteiden määritteleminen ja operaatiotehovahvistuksen laskeminen S-parametreistä.   RF-suodattimen S-parametrit. Resistiivinen vaimennin. Resiprookkisuus. Yltöteho- ja siirtotehovahvistuksen laskeminen S-parametreistä. Unilateraalinen siirtotehovahvistus.   


Opintojakson arvostelu

1) Ymmärtääkö opiskelija opetettujen peruskäsitteiden ja määritelmien merkitykset? 2) Osaako opiskelija yhdistellä ja soveltaa kurssin ydinaineksen ja täydentävän tietämyksen käsitteitä uusien probleemojen ratkaisuihin?

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Opintomoniste   RF tekniikan perusteet I   Olli-Pekka Lundén       Verkossa      Suomi  


Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
SMG-1100 Piirianalyysi I Suositeltava    

Tietoa esitietovaatimuksista
Piirianalyysi I:n asiat on syytä hallita hyvin, mikäli haluaa menestyä tällä kurssilla. Tärkeää ovat esimerkiksi kompleksiluvuilla operoiminen, impedanssit ja tehot. Kolmivaihejärjestelmien osaamista ei tarvita.

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)

Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELE-6050 RF-tekniikan perusteet I, 5 op 7408010 RF-tekniikan perusteet I, 3 ov  

Lisätiedot

Tentissä on yleensä neljä tehtävää, laskutehtäviä ja muita. Probleemat ovat uusia. Tentissä saa pitää kaikkea materaalia ja ohjelmoitavia laskimia esillä. Harjoituksissa kerätyillä pisteillä voi korottaa arvosanaa. Korotuspisteet ovat voimassa vuoden. Kurssi muuttunee osittain englannin kieliseski keväällä 2010.

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

  Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
Toteutus 1   Luennot
Harjoitukset
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  


Viimeksi muokattu29.06.2009
MuokkaajaOlli-Pekka Lunden