Opinto-opas 2009-2010
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2009-2010

ELE-4050 Elektroniikkatuotteen suunnittelun ympäristönäkökohtia, 3 op
Environmental Issues in Designing Electronic Products

Vastuuhenkilö

Jani Valkama

Toteutuskerrat

  Luentoajat ja -paikat Kohderyhmä, jolle suositellaan
Toteutus 1


Per 2, 3 :
Perjantai 8 - 10, SM221

 
3.-n. vuosikurssi
DI-Opiskelijat
Materiaalitekniikan koulutusohjelma
Sähkötekniikan koulutusohjelma  


Suoritusvaatimukset

Kurssiin kuuluu kuusi luentokertaa ja näitä tukeva verkko-osuus tehtävineen. Luennot sisältävät vierailuluennoitsijan teollisuudesta ja kertausluennon. Ensimmäiset viisi luentoa ovat II periodilla ja kertausluento III periodin loppupuolella. Osallistuminen luennoille ei ole pakollista, mutta luennot johdattelevat verkko-oppimateriaaliin ja täydentävät sitä esimerkkien avulla. Moodlen kautta jaettaviin viikkotehtäviin ja harjoitustyöhön annetaan ohjeita myös luennoilla. Moodlessa jaettavat tehtävät (viikkotehtävät ja harjoitustyö) tehdään II-III periodeilla. Harjoitustyö ja laajimmat harjoitustehtävät voidaan tehdä parityönä. Arvostelu perustuu viikkotehtävien (40%), tentin (30%) ja harjoitustyön (30%) pisteisiin.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

- Oppimista pyritään tukemaan ongelmalähtöisten harjoitustehtävien ja harjoitustyön kautta. - Harjoitustehtäviä ja harjoitustyötä tuetaan luennoilla sekä Moodle-oppimisalustan välityksellä. - Osaan harjoitustehtävistä annetaan opiskelijoiden vastausten perusteella koostettu palaute Moodlen kautta. - Harjoitustöistä annetaan palaute.

Osaamistavoitteet

Kurssi antaa perustiedot tuotelähtöisestä ympäristöajattelusta. Asioita tarkastellaan elektroniikkatuotteiden ja -teollisuuden näkökulmasta, mutta kurssi sopii muillekin kuin elektroniikan opiskelijoille. Aihepiirit ovat elinkaariajattelu ja -arviointi, ympäristölainsäädäntö ja ympäristömyötäinen tuotesuunnittelu. Tavoitteena on oppia ymmärtämään ympäristövaikutusten muodostuminen tuotantoketjussa ja ympäristökysymysten merkitys elektroniikkatuotteiden tuotannossa, suunnittelussa ja markkinoinnissa.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Tuotantoketjun eri toimijat ja ympäristövaikutusten muodostuminen tuotantoketjussa. Elektroniikka-alan erityispiirteet muihin verrattuna.  Elinkaariarvioinnin teorian (ISO 14040) ja käytännön toiminnan kohtaaminen. Sidosryhmien erilaiset ympäristöodotukset ja niiden muodostuminen.  Elinkaariarvioinnin ympäristövaikutusluokkien valinta ja luokkakohtaisen laskennan perusteet. 
2. Alan ympäristölähtöinen lainsäädäntö: jäte-, materiaalikielto- ja tuotesuunnitteludirektiivien keskeinen sisältö ja vaikutukset tuotekehitykseen.  Direktiivien toimeenpano kansallisessa lainsäädännössä, käytännön toiminta Suomessa.  Materiaalikieltojen ja -rajoitusten vaikutukset suunnitteluun ja tuotantoon. 
3. Yrityksen ympäristösuhteen ja tuotesuunnittelustrategian valinnan perusteet.  Valitun strategian aiheuttamat muutokset alihankkijatoiminnassa ja markkinoinnissa.  Käynnissä olevat kansainväliset kehityshankkeet tuoteketjun ympäristöinformaation välittämiseksi. 


Opintojakson arvostelu

Arviointi perustuu harjoitustehtävistä (40%), harjoitustyöstä (30%) ja tentistä (30%) saatuihin pisteisiin. Kaikista pitää saada hyväksyttävä suoritus.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Luentokalvot   Luentomateriaali   Jani Valkama ja Jukka Kaipainen       Jaetaan Moodlen kautta: http://moodle.tut.fi/course/view.php?id=1639      Suomi  
Muu verkkomateriaali   eDFE   Jani Valkama, Marika Keskinen ja Miikka Uotila       Xwiki-pohjainen verkko-oppimateriaali, joka esittelee keskeisen opittavan aineiston ja antaa lisätietolähteitä viikkotehtävien ja harjoitustyön tueksi.      Suomi  


Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)

Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELE-4050 Elektroniikkatuotteen suunnittelun ympäristönäkökohtia, 3 op 7404006 Elektroniikkatuotteen suunnittelun ympäristönäkökohtia, 2 ov  

Lisätiedot

Harjoitustehtävät ja harjoitustyö sekä osa oppimateriaalista jaetaan Moodle-oppimisalustan kautta: http://moodle.tut.fi/course/view.php?id=1639. Moodle-sivu avataan II periodin alkuun mennessä. Xwiki -pohjainen eDFE -verkko-oppimateriaali päivitetään uuteen Xwiki -versioon ennen syksyn 2009 toteutuskertaa.

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

  Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
Toteutus 1 Opintojakso antaa perustiedot tuotelähtöisestä ympäristöajattelusta. Asioita tarkastellaan elektroniikkatuotteiden ja -teollisuuden näkökulmasta, mutta opintojakso sopii muillekin kuin elektroniikan opiskelijoille. Aihepiirit ovat elinkaariajattelu ja -arviointi, ympäristölainsäädäntö ja ympäristömyötäinen tuotesuunnittelu. Tavoitteena on oppia ymmärtämään ympäristövaikutusten muodostuminen tuotantoketjussa ja ympäristökysymysten merkitys elektroniikkatuotteiden suunnittelussa ja markkinoinnissa. Kurssiin kuuluu kuusi luentokertaa (sisältäen vierailuluennon ja kertausluennon) ja näitä tukeva verkko-osuus tehtävineen. Ensimmäiset viisi luentoa ovat II periodilla ja kertausluento III periodin loppupuolella. Osallistuminen luennoille ei ole pakollista, mutta luennot johdattelevat verkko-oppimateriaaliin ja täydentävät sitä esimerkkien avulla. Kurssilla on käytössä Moodle -oppimisalusta. Harjoitustyö ja laajimmat harjoitustehtävät voidaan ja on suositeltavaa tehdä parityönä. Opintojakson arviointi perustuu viikkotehtävien (40%), tentin (30%) ja harjoitustyön (30%) pisteisiin. Kaikista pitää saada hyväksyttävä suoritus.   Luennot
Harjoitustyöt
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  


Viimeksi muokattu22.05.2009
MuokkaajaJani Valkama