Opinto-opas 2009-2010
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2009-2010

ELE-2050 Elektroniikan työkurssi, 6 op
Electronics Laboratory

Vastuuhenkilö

Janne Kiilunen

Toteutuskerrat

  Luentoajat ja -paikat Kohderyhmä, jolle suositellaan
Toteutus 1


Per 1 :
Keskiviikko 14 - 16, S1

 
3.-n. vuosikurssi
Automaatiotekniikan koulutusohjelma
Kandiopiskelijat
Signaalinkäsittelyn ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelma
Sähkötekniikan koulutusohjelma
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta
Tietotekniikan koulutusohjelma  


Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritetut laboratoriotyöt ja hyväksytysti suoritettu tentti. Kokonaisarvosana määräytyy laboratoriotöistä ja tentistä saatujen pisteiden perusteella.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Opetukseen ja oppimiseen liittyvät periaatteet ja lähtökohdat

-

Osaamistavoitteet

Opintojakson tavoitteena on oppia käyttämään yleisimpiä elektroniikan perusmittauksissa tarvittavia mittalaitteita. Tavoitteena on myös laajentaa tietämystä elektroniikan peruskomponenteista sekä oppia tarkastelemaan teorian ja käytännön eroja. Opintojakson jälkeen opiskelija ymmärtää elektroniikan peruskytkentöjen toiminnan sekä elektroniikan peruskomponenttien merkityksen erilaisissa kytkennöissä. Opintojakson aikana opiskelija oppii myös lukemaan komponenttien datalehtiä, yhdistämään tietoa eri lähteista sekä suunnittelemaan yksinkertaisen elektronisen laitteen.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Elektroniikan perusmittalaitteiden (yleismittari, oskilloskooppi, signaaligeneraattori, teholähde) sujuva käyttö. Saatujen mittaustuloksien käsittely ja vertailu simulointituloksiin sekä teoriaan. Tiedon haku verkosta ja datalehdiltä. Mittauksen dokumentointi ja tulosten raportointi.   Hyvät mittauskäytännöt. Tuloksien järkevyyden arviointi.    
2. Peruskomponenttien toiminnan ymmärtäminen. Kondensaattorin ja kelan ominaisuuksien mittaaminen. Diodien (pn, zener, schottky, led, varaktori, nelikerrosdiodit) rakenne ja toiminta. Transistorien (BJT ja FET) toiminta ja ominaisuudet. Lämpötilan vaikutus BJT:n toimintaan. Operaatiovahvistimien tärkeimmät epäideaalisuudet.  Diodien käyttösovellukset. Passiivikomponenttien parasiittiset kapasitanssit ja induktanssit. Piensignaalimalli. BJT-transistorin biasointikytkennän mitoitus.    
3. Peruskytkentöjen suunnittelu ja analysointi, sekä yksittäisten komponenttien merkityksen ymmärtäminen kytkennöissä. Passiivisuodattimien ja resonanssipiirien analysointi ja mittaaminen. Tavallisimpien operaatiovahvistinkytkentöjen (differentiaalivahvistin, integraattori, komparaattori, aktiivisuodatin, VCO) toiminnan ymmärtäminen ja mittaaminen. Lineaari- ja hakkuriregulaattoreiden peruskäsitteet sekä perustopologioiden (sarja, rinnan, step-up, step-down) toiminnan analysointi ja kytkentöjen mittaaminen.   Operaatiovahvistinkytkentöjen käyttösovellukset, aktiivisuodattimen Q-arvo. Eri tyypin aktiivisuodattimet. Lineaariregulaattorikytkentöjen suunnittelu. Varauspumppu.  Muiden hakkuritopologioiden toiminta.  
4. Elektronisen laitteen suunnitteluprosessi. Kytkennän suunnittelu PSpice-piirianalysaattoria apuna käyttäen. Piirilevyn suunnittelu ja Pads-ohjelmiston peruskäyttö. Piirilevyn valmistus ja komponenttien juottaminen. Rakennetun laitteen testaus.  Komponenttien käsittely sekä piirilevyltä irrottaminen. Ympäristönäkökulmien huomiointi elektroniikkasuunnittelussa.   Muiden suunnitteluohjelmistojen hallinta. Pintaliitoskomponenttien juottaminen.  


Opintojakson arvostelu

Ydinaineksen ja täydentävän tietämyksen ymmärtäminen ja soveltaminen sekä asiayhteyksien ja kokonaisuuksien hahmottaminen. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää riittävää ydinaineksen hallintaa.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Muu verkkomateriaali   Laboratoriotyöohjeet         Jaetaan opiskelijoille sähköisesti      Suomi  


Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
ELE-1010 Elektroniikan perusteet I Pakollinen    
ELE-1020 Elektroniikan perusteet II Pakollinen    
FYS-1010 Fysiikan työt I Pakollinen    
MIT-1010 Mittaustekniikka Suositeltava    

Tietoa esitietovaatimuksista
Elektroniikan aineopintojen muita kursseja suositellaan suoritettavaksi samanaikaisesti Elektroniikan työkurssin kanssa.

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)

Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELE-2050 Elektroniikan työkurssi, 6 op 7401031 Elektroniikan työkurssi I, 4 ov  

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

  Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
Toteutus 1 Lukuvuoden 2009-2010 toteutus   Laboratoriotyöt
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  


Viimeksi muokattu29.05.2009
MuokkaajaJanne Kiilunen