Opinto-opas 2009-2010
Perus

Perus Pori KV Jatko Avoin

|Tutkinnot|     |Opintokokonaisuudet|     |Opintojaksot|    

Opinto-opas 2009-2010

ARS-3310 Asuntosuunnittelu 1, 6 op
Housing Design 1

Vastuuhenkilö

Markku Hedman, Anna Helamaa

Toteutuskerrat

  Luentoajat ja -paikat Kohderyhmä, jolle suositellaan
Toteutus 1


Per 4 :
Keskiviikko 10 - 12, RJ307B
Maanantai 10 - 12, RO105
Tiistai 9 - 17, RG202
Per 4, 5 :
Tiistai 10 - 17, RO105
Tiistai 14 - 18, RJ107

 
Arkkitehtuurin koulutusohjelma  


Suoritusvaatimukset

Opintojakso tulee suorittaa samanaikaisesti arkkitehtuurin koulutusohjelmaan kuuluvan kandidaatintyön (8 op)kanssa. Läsnäolo ensimmäisellä luennolla on edellytys kurssille osallistumiselle. Lisäksi opiskelijan tulee suorittaa luentoportfolio hyväksytysti sekä osallistua kaikkiin luentoihin, harjoitustyöseminaareihin ja kritiikkitilaisuuksiin. Opintojaksoon kuuluvista kymmenestä luennosta voi perustellusta syystä olla enintään kolmesta poissa. Poissaolot korvataan suorittamalla luennon aihepiiristä annettu erillinen lisätehtävä.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Asuntosuunnittelu I on luennoista, luentoportfoliosta ja kandidaatintyön tehtävästä harjoitustehtävästä muodostuva kokonaisuus, joka suositellaan suoritettavaksi kolmannella vuosikurssilla. Harjoitustyö muodostaa arkkitehtuurin koulutusohjelman tekniikan kandidaatin tutkintoon liittyvän kandidaattityön (8 op), joka sisältää kypsyysnäytteen. Kandidaattityö kirjataan erillisenä suorituksena. Opintojakson tavoitteena on asuntoarkkitehtuurin keskeisten tietojen ja taitojen omaksuminen perehtymällä alan kehitykseen, yhteiskunnallisiin taustailmiöihin ja nykyajan asuntoarkkitehtuuriin sekä asunnon ja sen lähiympäristön suunnitteluun. Luennot käsittelevät asuntosuunnittelun historiaa, yleistä ongelmakenttää, toiminnallisia, teknisiä ja rakennustaiteellisia lähtökohtia sekä käytännön sovelluksia asunnon, rakennuksen ja lähiympäristön tasolla. Kandidaatintyönä tehtävässä harjoitustyössä opetellaan arkkitehtonisten ilmaisukeinojen käyttöä asuntosuunnittelussa ja perehdytään asumistoimintojen järjestelyyn ja mitoitukseen. Opintojaksoon liittyvän harjoitustyön aiheena on asuinkerrostalon suunnittelu kaupunkimaiseen ympäristöön. Opintojakson käytyään opiskelijan tulee hallita asuntosuunnittelun perusteet, tuntea asunto-rakentamisen perustypologia, ymmärtää asumisen toiminnalliset periaatteet sekä osata asuntorakentamista koskevan lainsäädännön ja normiston pääpiirteet. Yleisenä tavoitteena on tukea opiskelijan henkilökohtaisen suunnittelunäkemyksen kehittymistä ja luoda valmiudet suunnitella asuinkerrostalo arkkitehtonisesti, kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti onnistuneella tavalla.

Sisältö

Sisältö Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Ammatillinen osaaminen ja soveltaminen: - Asunnon mitoituksen ja tilallisen jäsentelyn perusteet. - Asuinrakennuksen yleispiirteisellä tasolla tapahtuva suunnittelu arkkitehtonisesti, kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti tyydyttävällä tavalla. - Asunnon mitoitukseen, kalustettavuuteen sekä asuntosuunnittelua koskevaan lainsäädäntöön ja normistoihin liittyvän tiedon soveltaminen käytännön suunnittelutehtävässä.  Ammatillinen osaaminen ja soveltaminen: - Arkkitehtonisten ilmaisukeinojen osaamisen syventäminen. - Toteutettujen asuntokohteiden rakennustaiteellisten ja toiminnallisten ominaisuuksien analysoiminen ja arvioiminen.   Ammatillinen osaaminen ja soveltaminen: - Rakenteellisten ja teknisten järjestelmien huomioiminen asuntosuunnittelun detaljeissa. 
2. Tietäminen ja teoreettinen osaaminen: - Suomalaisen asuntoarkkitehtuurin kehittymisen pääpiirteet. - Asumisen tilantarpeiden, mitoitusperiaatteiden ja asuinrakennustyyppien perusteet. - Asumista koskevan lainsäädännön ja normiston pääperiaatteet.  Tietäminen ja teoreettinen osaaminen: - Erityisryhmien asumiseen liittyvien ohjeiden ja määräyksien tunteminen. - Suomalaisen asuntoarkkitehtuurin ajankohtaisten ilmiöiden tunteminen.   Tietäminen ja teoreettinen osaaminen: - Ajankohtaisten asuntoarkkitehtuurin ilmiöiden taustalla vaikuttavien tekijöiden tunteminen. 


Opintojakson arvostelu

Luentojen yhteydessä tehtävä luentoportfolio arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Harjoitustyönä tehtävä kandidaatintyö arvostellaan asteikolla 1-5. Työn arvionnin osa-alueita ovat: -suhde ympäristöön, -arkkitehtoninen ilmaisu, -toiminnalliset ratkaisut, -asumisen luonne sekä -rakenteelliset ratkaisut ja materiaalivalinnat.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään suoritusmerkintäistä arviointiasteikkoa (hyväksytty-hylätty)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
Kirja   Asuintilojen suunnittelu     978-951-682-852-0     5. uudistettu painos. Hinta 38 ?.      Suomi  


Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
AHT-2200 Arkkitehtuurin ammattikurssi Suositeltava    

Tietoa esitietovaatimuksista
AHT-2200 suoritettu tai vastaavat tiedot.

Esitietoketju (Vaatii kirjautumisen POPiin)

Vastaavuudet

Opintojakso ei vastaan mitään toista opintojaksoa

Tarkempia tietoja toteutuskerroittain

  Kuvaus Opetusmuodot Toteutustapa
Toteutus 1   Luennot
Muu lähiopetus
Oppimispäiväkirja, portfolio ja muu kirjallinen tuotos
   
Lähiopetus: 0 %
Etäopetus: 0 %
Itseopiskelu: 0 %  


Viimeksi muokattu12.08.2009
MuokkaajaMarkku Hedman