Opinto-opas 2003-2004

23615 OPTIMOINTI- JA PÄÄTÖKSENTEKO, DESIGN OPTIMIZATION AND DECISION MAKING, 3 ov

Tietoa luennoitsijoista
Professori JUHANI KOSKI

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja yhteensä 42 tuntia. Harjoituksia yhteensä 28 tuntia.

Luentoajat ja -paikat
Maanantai 12 - 14, K1703 (Kone, TuTa)
per I: Torstai 8 - 10, K2106 (Kone, TuTa)
per II: Torstai 9 - 10, K2106 (Kone, TuTa)

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

-

-

3+

3

-

Harjoitukset (h):

-

-

2+

2

-

Tavoitteet
Tavoitteena on luoda yleiskäsitys optimoinnin mahdollisuuksista suunnittelun ja päätöksenteon apuvälineenä. Lisäksi käsitellään yksityiskohtaisesti teknistaloudellisten optimointiongelmien muodostamista sekä niiden tärkeimpiä ratkaisumenetelmiä.

Sisältö
Opintojakso käsittää optimoinnin, operaatiotutkimuksen ja päätöksenteon keskeiset menetelmät tähdäten erityisesti niiden soveltamiseen. Rahan arvo ja tuottavuus päätöksenteon pohjana. Lineaarisen ja epälineaarisen optimointiongelman muodostaminen ja numeerinen ratkaiseminen. Jatkuva ja diskreetti optimointi. Monitavoitteinen optimointi ja päätöksenteko. Herkkyysanalyysi. Lyhimmän polun haku ja diskreetti dynaaminen ohjelmointi. Verkko-, peli- ja jonoteorian sovellutuksia. Optimisäätöongelma. Sumea päätöksenteko. Sovellutukset pyritään valitsemaan tekniikan eri osa-alueilta mahdollisimman kattavasti.

Tutkintovaatimukset
Kirjallinen tentti sekä erikseen sovittava osallistuminen opintojaksoon.

Kirjallisuus
R., L., Rardin, Optimization in Operations Research. Prentice-Hall, 1998. H., Eschenauer, J., Koski and A., Osyczka (Eds.), Multicriteria Design Optimization. Procedures and Applications. Springer-Verlag, 1990.

Huomautuksia
Luennoidaan joka toinen vuosi, seuraavan kerran kevätlukukaudella 2004. Opintojakso soveltuu kaikille koulutusohjelmille sekä perus- että jatkotutkintoihin.