Opinto-opas 2003-2004

9705000 SANO SE SUOMEKSI! KIRJALLISEN VIESTINNÄN KURSSI, FINNISH WRITING SKILLS, 2 ov

Tietoa luennoitsijoista
TUIJA TOIVAKAINEN

Luentoajat ja -paikat
Op.ryhmä A
Tiistai 8 - 10, K2120
Torstai 10 - 12, K2120

Op.ryhmä B
Tiistai 10 - 12, K2120
Torstai 8 - 10, K2120

Sähköm. kentät -kurssilaisille
Tiistai 14 - 16, K2120
Torstai 14 - 16, K2120


Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

2+

2

2+

2

-

Harjoitukset (h):

2+

2

2+

2

-

Tavoitteet
Tavoitteena on kirjoittaa suomeksi sekä tieteellinen että tekninen teksti tai ammattiteksti, joita tarvitaan opiskelussa ja työelämässä. Opintojakson tavoitteena on hakea ja lukea tietoa, analysoida ja arvioida sitä oman tekstin kannalta. Prosessikirjoittamisen avulla tavoitetaan tekstien lukijakunnille sopivat tekstit, jotka on analysoitu, muokattu ja viimeistelty monesta näkökulmasta niin, että kirjoittaja saavuttaa taitavan kielenkäyttäjän tason.

Sisältö
Kirjoittamisen opintojaksoon sisältyy tietoa kirjoittamisprosessista ja tekniikan kielenkäytöstä, tekstien lukemisesta ja analysoinnista, erilaisista tieteellisistä ja teknisistä ja kaupankäynnin teksteistä. Opintojaksolla luetaan ja analysoidaan muiden ja omia tekstejä sekä kirjoitetaan kaksi omaa tekstiä. Nämä kaksi omaa tekstiä voivat olla opiskeluteksteistä esimerkiksi tieteellinen raportti tai sen osana kirjallisuuskatsaus, opiskeluessee, kommentoitu referaatti, artikkeli asiantuntijoille tai yleistajuinen teknis-tieteellinen artikkeli. Ammattitekstinä voi kirjoittaa esimerkiksi seuraavia tekstejä: käyttöohjeet, kirjallinen alustus työtehtävissä, kaupankäynnin teksti, sopimusteksti, muistio, pöytäkirja, hanke-ehdotus, työpaikkahakemus, soveltuvuusraportti tai tiedote paperisena ja sähköisenä.

Tutkintovaatimukset
Opintojakson hyväksytty suorittaminen tarkoittaa sitä, että opiskelija osallistuu aktiivisesti kontaktiopetukseen ja ohjauksiin, kirjoittaa hyväksytysti kaksi erilaista tekstiä ja tekee harjoitustyöt sovittuina aikoina. Arvosana muodostuu osallistumisaktiivisuudesta, kirjoitetuista teksteistä ja harjoituksista.

Kirjallisuus
Nykänen, Olli 2002: Toimivaa tekstiä. Opas tekniikasta kirjoittaville. Helsinki: TEK. Monistemateriaali, joka on saatavana Juvenes-kirjakaupasta Tietotalosta.

Huomautuksia
Ensimmäisellä kerralla suunnitellaan opintojakson sisältöä. Opiskelumateriaali ja kirjallisuus sovitaan myös ensimmäisellä kerralla. Lähtötasona on suomenkielisen ylioppilastutkinnon äidinkielen hallinta.

Kurssin kotisivu