Opinto-opas 2003-2004

3500122 LAAJA KEMIA 2, HONORS CHEMISTRY 2, 3 ov

Tietoa luennoitsijoista
Professori HELGE LEMMETYINEN

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja 28 h, harjoituksia 14 h.

Luentoajat ja -paikat
Tiistai 12 - 14, F ISO SALI
Perjantai 10 - 12, F ISO SALI

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

-

-

4

-

-

Harjoitukset (h):

-

-

2

-

-

Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on käsitys siitä mitkä ovat kemiallisten reaktioiden (sähkökemialliset reaktiot mukaan lukien) suunnan, etenemisen ja tasapainon ehdot ja miten taulukoituja termodynaamisia ja sähkökemiallisia suureita voidaan käyttää em. ehtojen täyttämiseksi. Kemiallinen kinetiikka yhdistää reaktiot niiden tapahtumaikaan. Opintojakso johdattelee nykyaikaisen kvantti- ja atomiteorian perusteisiin ja tältä pohjalta ymmärtämään kemiallisten sidosten ja molekyylien synnyn ja rakenteet.

Sisältö
Termokemia ja termodynamiikan tilan suureet, siäsenergia, entalpia, entropia ja vapaaenergia. Sähkökemia. Kvanttimekaniikka ja atomiteoria. Kemiallisten sidosten synty, kovalenttiset sidokset sekä molekyylien muoto. Kemiallinen kinetiikka.

Tutkintovaatimukset
Hyväksytysti suoritettu kirjallinen tentti oppikirjan ja harjoitusten sisällöistä.

Kirjallisuus
Zumdahl: Chemical Principles, Houghton Mifflin, 4. painos 2002, luvut 9-15.

Huomautuksia
Opintojakso on pakollinen koulutusohjelmissa Y ja TL-T opiskeleville sekä ensisijaisesti suositeltu M, Te ja Tu koulutusohjelmissa. Opintojakso suoritetaan tentillä, joita järjestetään kaksi kertaa välittömästi luentojen päätyttyä, sekä muuten tenttijärjestyksen mukaan. Ratkaistuista harjoitustehtävistä annetaan lisäpisteitä. Opetusaikataulu ilmoitetaan ensimmäisellä luennolla. Opintojaksolle pitää ilmoittautua.

Kurssin kotisivu