Opinto-opas 2003-2004

7200021 INSINÖÖRIFYSIIKKA 1, FUNDAMENTAL PHYSICS FOR ENGINEERS PART 1, 4 ov

Tietoa luennoitsijoista
Automaatio-, rakennus- ja tevatekniikan koulutusohjelmat DI RISTO PANKALUOTO. Kone- ja ympäristötekniikan, tietojohtamisen ja tuotantotalouden koulutusohjelmat lehtori PETRI KAUKASOINA. Tietotekniikan koulutusohjelma lehtori JOUKO NIEMINEN. Materiaali- ja sähkötekniikan koulutusohjelmat lehtori MARTTI VULLI. Sähköpiiri TkT MIKA HIRSIMÄKI. Tietoliikenne-elektroniikan koulutusohjelma lehtori JYRKI MÄKELÄ.

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja 70 h. Harjoituksia 28 h. Luennot ti 8-10, ke 9-10, to 8-10. Luentoryhmät: Au, R ja Te salissa K1704, K, Tj, Tu ja Y salissa K1705, M ja S salissa S4, Ti salissa Si ja TLE salissa S2.

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

5+

5

-

-

-

Harjoitukset (h):

2+

2

-

-

-

Tavoitteet
Perehdyttää opiskelija tekniikan perustana oleviin fysikaalisiin ilmiöihin, fysikaalisen ymmärtämyksen ja yksinkertaisten ongelmien ratkaisutaidon kehittäminen. Opintojakso on tarkoitettu opiskelijoille, joilla on lukion laaja oppimäärä fysiikasta ja matematiikasta ja uskovat kykenevänsä seuraamaan siltä pohjalta etenevää opetusta.

Sisältö
Newtonin lait, liikemäärä- ja energiaperiaatteet, gravitaatio, pyörimisliike ja nesteiden ja kaasujen mekaniikka. Lämpöopin perusteet, kiertoprosessit ja lämpökoneet, harmoninen liike, ääniaallot.

Tutkintovaatimukset
Hyväksytysti suoritetut laskuharjoitukset sekä tentti tai välikokeet.

Kirjallisuus
H.D.Young, R.Freedman: University Physics, Addison-Wesley.

Huomautuksia
Opintojaksolle ei tarvitse ilmoittautua.