Opinto-opas 2002-2003

55141 POHJARAKENTEET, FOUNDATION ENGINEERING STRUCTURES, 4 ov

Tietoa luennoitsijoista
Professori JORMA HARTIKAINEN

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja yhteensä 42 h. Suunnitteluharjoituksia yhteensä 80 h.

Luentoajat ja -paikat
TIISTAI 8 - 11, RH205, Jorma Hartikainen

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

-

-

3+

3

-

Harjoitukset (h):

-

-

-

-

-

Tavoitteet
Tutustuttaa opiskelija perustusrakenteiden ja muiden pohjarakenteiden geotekniseen suunnitteluun, mitoitukseen ja rakentamiseen.

Sisältö
Pohjarakennussuunnittelun sisältö. Maanvaraiset perustukset. Alapohjat. Kuivanapito ja routasuojaus. Pihojen suunnittelu. Paaluperustukset, erityisesti suur- ja erikoispaalut. Syvät rakennuskaivannot. Maan ja rakenteen yhteistoiminta. Geodynamiikan perusteet ja koneperustukset.

Tutkintovaatimukset
Hyväksytysti suoritetut harjoitustehtävät sekä tentti luennoista, luennoilla jaetusta opetusmateriaalista ja kurssikirjoista.

Kirjallisuus
Luennot ja luennoilla jaettu opetusmateriaali. Maa- ja pohjarakennussuunnittelun tehtäväkuvaus (RAKLI-SKOL), Pohjarakenteet (RIL 166). Pohjarakennusohjeet 1988 (RIL 121). Rakennuskaivanto-ohje (RIL 181). Suurpaalutusohjeet (SPO-2001, RIL). Rakennusten ja tonttialueiden kuivatus (RIL 126). Talonrakennuksen maatöiden työselitys (RIL 132). Talonrakennuksen routasuojausohjeet (Rakennustieto Oy 1997). Kirjallisuusluetteloa täydennetään luennoilla. Suositellaan luettavaksi: Bowles: Foundation analysis and design, (neljäs painos). Fang: Foundation Engineering Handbook (toinen painos). Poulos & Davis: Pile foundation analysis and design.

Esitiedot

Numero

Nimi

OV

P/S

55102

Maamekaniikka

3

Pakollinen

55106

Pohjatutkimukset

2

Pakollinen