Opinto-opas 2002-2003

76331 AUTOMAATIO- JA SÄÄTÖTEKNIIKKA, CONTROL AND AUTOMATION TECHNOLOGY, 4 ov

Tietoa luennoitsijoista
Vanhempi tutkija TERHO JUSSILA (terho.jussila@tut.fi, huone Sd311)

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja 29 h. Laskuharjoituksia 28 h. PC-töitä 7 h. Laboratoriotöitä 3 h.

Luentoajat ja -paikat
MAANANTAI 12 - 14, S1, Terho Jussila
TIISTAI 14 - 16, S4, Terho Jussila

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

-

2

+2

-

-

Harjoitukset (h):

-

2

+2

-

-

Tavoitteet
Johdatus automaatiotekniikkaan. Automaatio- ja säätötekniikan peruskäsitteistön hallinta. Lineaaristen säätöjärjestelmien yksinkertaisimpien analyysi- ja suunnittelumenetelmien oppiminen.

Sisältö
Automaatiotekniikan yleisesittely: automaation tarkoitus, tehtäväkuvaus ja hyödyt. Ongelmien ja niiden ratkaisussa tarvittavan teknologian ja metodologian esittely. Automaation tietotekniikka. Esimerkkejä säätöjärjestelmistä. Tietokonesäädön periaate ja johdatus automaatiojärjestelmiin. Takaisinkytkennän merkitys. Tietokoneavusteinen suunnittelu MATLAB-ohjelmiston ja sen Control System Toolbox 'in sekä Simulink-käyttäjäliitynnän avulla. Säätöratkaisujen toteutusvaihtoehdoista. Laitoksen ammattiaineiden esittely.

Tutkintovaatimukset
Kirjallinen tentti tai 2 välikoetta. Kaksiosainen laboratoriotyö (1h kurssin alussa, 1h kurssin lopussa). Kolme PC-työtä Matlab/Simulink-ohjelmistolla (3+2+2h). Tislauskolonnin ja sen automaation esittelydemo (1h). Yhden vierailuluennon seuraaminen (1h). Kurssipalautteen antaminen opettajan laatimalla kaavakkeella.

Kirjallisuus
Oppikirja ilmoitetaan 1.9.2002 mennessä kotisivulla.Luentomuistiinpanomoniste (ei korvaa oppikirjaa).Töiden työohjeet. Laskuharjoitusmateriaali.

Esitiedot

Numero

Nimi

OV

P/S

76111

Automaatiotekniikan matematiikka

2

Suositus

Huomautuksia
Suositellaan suoritettavaksi vuosikurssilla II. Kurssin luentoon 1 , harjoitukseen 1 sekä laboratoriotyön osaan 1 voi osallistua myös jo syksyn 1. periodin (S1) aikana. Tukiopetusta järjestetään. Kurssia edeltävät ja sen aikaiset tiedotteet julkaistaan vain sen kotisivulla. Opiskelija voi valita luentoajan: joko ma tai ti.

Kurssin kotisivu