TTKK logoTTKK Opinto-opas

2900040 Johdatus kansantaloustieteeseen, 2 ov

Basic Course in Economics, 2 cu


Ari Karppinen
Luentoja 42 h.

Viikottainen Opetus / Periodi S1S2K1K2Kesä
Luennot (h)-- 2+2-
Harjoitukset (h)-- ---

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on antaa taloudellisten ilmiöiden perustuntemus, tutustuttaa taloustieteelliseen ajatteluun ja kuvata Suomen talouden kehitystä.

Sisältö

Kurssi jakautuu kansantaloustieteen mikro- ja makro-osaan. Tarkasteluja havainnollistetaan Suomen kansantaloutta kuvaavalla aineistolla ja tutkimuksilla. Mikrotalousteoriassa käydään läpi kysyntäkäyrän johtaminen yksittäisen optimoivan yrityksen käyttäytymisen kautta kiinnittäen huomiota myös yritystoiminnan tehokkuuteen erilaisissa kilpailullisissa olosuhteissa. Tarkastellaan kysynnän ja tarjonnan tasapainoa markkinoilla, hyvinvointitalouden perusteita (tehokkuus ja tulonjako tavoitteen ristiriitaa ja markkinoiden epäonnistumista ja oikeutusta julkisen sektorin olemassaololle myös tehokkuusmielessä) ja kansainvälisen kaupan perusteita.

Makrotalousteoriaosassa tarkastellaan talouskasvua, suhdanteita, finanssipolitiikkaa, työttömyyttä, inflaatiota, investointeja ja tuottavuutta. Suomen kansantalouden kehitystä kuvataan runsaalla ja ajankohtaisella empiirisillä aineistoilla, rakennetta pyritään selittämään esitettyjen perusmallien avulla ja Suomen talouden tulevaisuuden haasteita (esim. EMU ja globalisaatio) pyritään tuomaan esiin. Tässä yhteydessä painotetaan ennen muuta Suomen kansantalouden pitkän aikavälin kehitystä (1860-luvulta nykypäivään), 1990-luvun poikkeuksellisen syvä talouslamaa, Suomen pankkikriisiä ja Suomen Eurooppa-integraatio ratkaisuja: ETA-sopimus, EU-jäsenyys ja EMU-jäsenyys. Myös Suomen työttömyyden alentamisen vaikeutta analysoidaan ja pohdiskellaan ns. uuden teknologian (tietopääoman) vaikutusta Suomen talouskasvuun.

Tutkintovaatimukset

Tentti luentojen (sis. kurssimonisteen) ja kurssikirjan sisällöstä.

Kirjallisuus

Luentomonisteet.

Jukka Pekkarinen - Pekka Sutela: Kansantaloustiede, 2000, 7. painos. WS Bookwell Oy, Juva 2000. ISBN 951-0-25120-8.

Linkkejä

Kurssin www-sivu
Ilmoitustaulu