TTKK logoTTKK Opinto-opas

23615 Optimointi ja päätöksenteko, 3,0 ov

Design Optimization and Decision Making, 3,0 cu


Professori JUHANI KOSKI
Luentoja 42 h. Harjoituksia 28 h.

Viikottainen Opetus / Periodi S1S2K1K2Kesä
Luennot (h)3+3 ---
Harjoitukset (h)2+2 ---

Tavoitteet

Tavoitteena on luoda yleiskäsitys optimoinnin mahdollisuuksista suunnittelun ja päätöksenteon apuvälineenä. Lisäksi käsitellään yksityiskohtaisesti teknistaloudellisten optimointiongelmien muodostamista sekä niiden tärkeimpiä ratkaisumenetelmiä.

Sisältö

Opintojakso käsittää optimoinnin, operaatiotutkimuksen ja päätöksenteon keskeiset menetelmät tähdäten erityisesti niiden soveltamiseen. Rahan arvo ja tuottavuus päätöksenteon pohjana. Lineaarisen ja epälineaarisen optimointiongelman muodostaminen ja numeerinen ratkaiseminen. Jatkuva ja diskreetti optimointi. Monitavoitteinen optimointi ja päätöksenteko. Herkkyysanalyysi. Lyhimmän polun haku ja diskreetti dynaaminen ohjelmointi.

Verkko-, peli- ja jonoteorian sovellutuksia. Sumea päätöksenteko. Sovellutukset pyritään valitsemaan tekniikan eri osa-alueilta mahdollisimman kattavasti.

Tutkintovaatimukset

Kirjallinen tentti sekä erikseen sovittava osallistuminen opintojaksoon.

Kirjallisuus

R., L., Rardin, Optimization in Operations Research. Prentice-Hall, 1998. H., Eschenauer, J., Koski and A., Osyczka (Eds.), Multicriteria Design Optimization. Procedures and Applications. Springer-Verlag, 1990.

Suositeltavat esitiedot

2306120 Optimoinnin perusteet

Huomautuksia

Luennoidaan joka toinen vuosi, seuraavan kerran syyslukukaudella 2002. Opintojakso soveltuu kaikille koulutusohjelmille sekä perus- että jatkotutkintoihin.