TTKK logoTTKK Opinto-opas

55141 Pohjarakenteet, 4,0 ov

Foundation Engineering Structures, 4,0 cu


Professori JORMA HARTIKAINEN
Luentoja 42 h. Suunnitteluharjoituksia 80 h.

Viikottainen Opetus / Periodi S1S2K1K2Kesä
Luennot (h)-- 3+3-
Harjoitukset (h)-- ---

Luentoaika ja -paikka

Luennot ti klo 8-11 salissa RH205.

Tavoitteet

Tutustuttaa opiskelija perustusrakenteiden ja muiden pohjarakenteiden geotekniseen suunnitteluun, mitoitukseen ja rakentamiseen.

Sisältö

Pohjarakennussuunnittelun sisältö. Maanvaraiset perustukset. Alapohjat. Kuivanapito ja routasuojaus. Pihojen suunnittelu. Paaluperustukset, erityisesti suur- ja erikoispaalut. Syvät rakennuskaivannot. Maan ja rakenteen yhteistoiminta. Geodynamiikan perusteet ja koneperustukset.

Tutkintovaatimukset

Hyväksytysti suoritetut harjoitustehtävät sekä kirjallinen kuulustelu luennoista, luennoilla jaetusta opetusmateriaalista ja kurssikirjoista.

Kirjallisuus

Luennot ja luennoilla jaettu opetusmateriaali. Maa- ja pohjarakennussuunnittelun tehtäväkuvaus (RAKLI-SKOL) RYL 90:n osa: Maa- ja pohjarakennus, Pohjarakenteet (RIL 166). Pohjarakennusohjeet 1988 (RIL 121). Rakennuskaivanto-ohje (RIL 181). Suurpaalutusohjeet (SPO-95, RIL). Rakennusten ja tonttialueiden kuivatus (RIL 126). Talonrakennuksen maatöiden työselitys (RIL 132). Talonrakennuksen routasuojausohjeet (VTT:n geotekn. lab. 1987). Kirjallisuusluetteloa täydennetään luennoilla. Suositellaan luettavaksi: Bowles: Foundation analysis and design, (neljäs painos). Fang: Foundation Engineering Handbook (toinen painos). Poulos & Davis: Pile foundation analysis and design.

Vaadittavat esitiedot

55106 Pohjatutkimukset ja 55102 Maamekaniikka.