TTKK logoTTKK Opinto-opas

2803020 Läpivalaisuelektronimikroskopia, 3 ov

Transmission Electron Microscopy, 3 cu


Professori TOIVO LEPISTÖ
Luentoja 21 h. Seminaari- ja laboratorioharjoituksia 14 h.

Viikottainen Opetus / Periodi S1S2K1K2Kesä
Luennot (h)-- 3--
Harjoitukset (h)-- -2-

Tavoitteet

Hallita läpivalaisuelektronimikroskopian (TEM) ja siihen liittyvien menetelmien (STEM ja AEM) perusteet ja luoda valmius niiden soveltamiseen käytännön työskentelyssä.

Sisältö

Läpivalaisuelektronimikroskoopin ja siihen liittyvien laitteiden rakenne, toiminta, kontrastinmuodostus, elektronidiffraktio, alkuaineanalyysi (EDS) sekä elektronien energianmenetykseen perustuva karakterisointi (EELS). Esimerkkejä käytännön sovelluskohteista. Näytteenvalmistusmenetelmät. Muut elektronioptiset laitteet.

Tutkintovaatimukset

Hyväksytysti suoritettu kirjallinen tentti luentojen ja harjoitusten sisällöstä, hyväksytysti suoritetut seminaari- ja laboratorioharjoitukset.

Kirjallisuus

P. Kettunen: Elektronimikroskopia I, Laitteisto ja kontrastinmuodostus, Otakustantamo 1983, P. Kettunen ja T.K. Lepistö: Elektronimikroskopia II, Otakustantamo 1983 (soveltuvin osin). D.B. Williams and C.B. Carter: Transmission Electron Microscopy, A textbook for materials science, Plenum Press, New York, 1996 (osat I, II, III ja IV).

Suositeltavat esitiedot

2803000 Materiaalitieteen fysikaaliset tutkimusmenetelmät tai 2803010 Elektronimikroskopia

Huomautuksia

Luennoidaan joka toinen vuosi, ei luennoida lukuvuonna 2001-02. Opintojakso pyritään luennoimaan FUT-ohjelmassa, jolloin opetuskielenä on englanti (2803021).