TTKK logoTTKK Opinto-opas

5608001 Tulevaisuudentutkimuksen tieteelliset menetelmät, 5 ov


Assistentti Kati Kiiskilä. Koordinaattorina toimii Tulevaisuudentutkimuksen VerkostoAkatemia.

Viikottainen Opetus / Periodi S1S2K1K2Kesä
Luennot (h)-- ---
Harjoitukset (h)-- ---

Luentoaika ja -paikka

Opetus perustuu helmi-, maalis- ja huhtikuussa pidettäviin ryhmäkokoontumisiin sekä 2 päivän intensiivijaksoon maaliskuussa 2002.

Sisältö

Opintojakson tavoitteena on antaa perusvalmiudet tulevaisuudentutkimuksen tieteellisten menetelmien ymmärtämiseen ja soveltamiseen. Lähtökohtana ovat erilaiset tutkimusongelmat, joissa on käytetty tulevaisuudentutkimuksen tieteellisiä menetelmiä. Näistä menetelmistä tutustutaan muun muassa skenaariotyöskentelyyn, Delfoi -tekniikkaan, pehmeään systeemimetodologiaan ja kvantitatiivisiin ennustemenetelmiin. Lisäksi opinnoissa käsitellään tulevaisuudentutkimuksen tieteenfilosofisia ja arvofilosofisia perusteita.

Tutkintovaatimukset

Tentti kohdan 1 kirjallisuudesta, osallistuminen ryhmätapaamisiin ja intensiivijaksolle sekä viikkotehtävien suorittaminen. Tentit järjestetään TTKK:lla.

Kirjallisuus

1. Bell, Wendell (1997) Foundations of Futures Studies, volumes I and II, London, Transaction Publishers.

2. Söderlund, Sari (toim.) (2002) Artikkelikokoelma: Tulevaisuudentutkimuksen tieteelliset menetelmät

3. Luennoilla jaettu kirjallinen aineisto.

Suositeltavat esitiedot

Aikaisemmiksi opinnoiksi suositellaan kurssia 56800 Miten tutkimme tulevaisuutta ? Jos opiskelija ei ole suorittanut ko kurssia vaaditaan etukäteen luettavaksi teos Kamppinen, Kuusi ja Söderlund (toim.) (2001) Johdatus tulevaisuuden tutkimukseen, ja Seppälä, Yrjö (1984) 84 tuhatta tulevaisuutta, sivut 20-72.

Huomautuksia

Intensiivijakson aikana opiskelijoilla on mahdollisuus sopia osallistumisesta syksyllä 2001 järjestettävään Harjoitustyökurssiin (5 ov).

Ilmoittautuminen koulutusyhteyshenkilö Kati Kiiskilälle tai email kati.kiiskila@tut.fi viimeistään 17.1.2002.