TTKK logoTTKK Opinto-opas

2408000 Käyttövarmuuden suunnittelu, 3 ov

Reliability-based design, 3 cu


Professori SEPPO VIRTANEN
Luentoja 42 h. Harjoituksia 28 h.

Viikottainen Opetus / Periodi S1S2K1K2Kesä
Luennot (h)-- 3+3--
Harjoitukset (h)-- 2+2-

Tavoitteet

Tuntea käyttövarmuuden suunnittelun metodiikka ja osata laskea esitiedoista tarkasteltavan kohteen käyttövarmuus.

Sisältö

Käyttövarmuuden kvalitatiivinen tarkastelu. Tapahtuma-analyysi ja tapahtumalogiikka. Minimikatkosjoukkojen ja minimitoimintapolkujen analysointi.

Vikataipumuksen kvantifioinnin perusteita: jakaumat, vika- ja korjausprosessi yksinkertaisessa vikapuussa. Käynti-iän vaikutus vikaantumis- ja korjausaikaan. Satunnaissuureen simulointi

Vika- ja korjausjakaumien konstruointi esitiedoista (Plant specific, Generic ja Expert data). Vika-korjausprosessia ohjaavat riippuvuudet ja strategiat.

Säännöllisten toimenpiteiden (esim. ennakkohuolto ja kunnonvalvonta) vaikutuksen arviointi vikataipumukseen => vikajakauman konstruointi.

Käyttövarmuuden ja kustannusten simulointi ja vertailu asetettuihin tavoitteisiin. Tarvittavien resurssien mitoittaminen ja balansointi (iterointi) korjaavan ja ennakoivan kunnossapidon välillä taloudellisten riskien näkökulmasta.

Käyttövarmuusvaatimuksien määrittely suunnittelukohteelle esitietojen pohjalta. Suunnittelukohteen jakaminen "suunnitteluosiin" (Design Entities) ja niiden riippuvuuksien määrittely.

Suunnitteluosien kompleksisuuden ja tärkeyden määrittely. Vika- ja korjausjakauman allokointi ja käyttövarmuusvaatimuksien määrittely suunnittelukohteen osille.

Tutkintovaatimukset

Luentoihin perustuva tentti ja hyväksytysti suoritetut laskuharjoitukset.

Kirjallisuus

Luentomoniste.

Suositeltavat esitiedot

3103000 Riskien hallinta ja 73050 Tilastomatematiikka.