TTKK logoTTKK Opinto-opas

3500122 Laaja kemia 2, 3 ov

Honors Chemistry 2, 3 cu


Professori HELGE LEMMETYINEN
Luentoja 28 h, harjoituksia 12 h

Viikottainen Opetus / Periodi S1S2K1K2Kesä
Luennot (h)-- 4--
Harjoitukset (h)-- 2--

Luentoaika ja -paikka

Tiistaisin 14-16, perjantaisin 10-12, K1705. Opintojakso on pakollinen koulutusohjelmissa Y ja TeFys opiskeleville, ja opettajankoulutuksessa, kun kemia on pää- tai sivuaineena, sekä ensisijaisesti suositeltu M, Te, ja Tu koulutusohjemissa.

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on käsitys siitä mitkä ovat kemiallisten reaktioiden (sähkökemialliset reaktiot mukaan lukien) suunnan, etenemisen ja tasapainon ehdot ja miten taulukoituja termodynaamisia ja sähkökemiallisia suureita voidaan käyttää em. ehtojen täyttämiseksi. Kemiallinen kinetiikka yhdistää reaktiot niiden tapahtumaikaan. Opintojakso johdattelee nykyaikaisen kvantti- ja atomiteorian perusteisiin ja tältä pohjalta ymmärtämään kemiallisten sidosten ja molekyylien synnyn ja rakenteet.

Sisältö

Termokemia ja termodynamiikan tilan suureet, siäsenergia, entalpia, entropia ja vapaaenergia. Sähkökemia. Kvanttimekaniikka ja atomiteoria. Kemiallisten sidosten synty, kovalenttiset sidokset sekä molekyylien muoto. Kemiallinen kinetiikka.

Tutkintovaatimukset

Hyväksytysti suoritettu kirjallinen tentti oppikirjan ja harjoitusten sisällöistä.

Kirjallisuus

Zumdahl: Chemical Principles, Houghton Mifflin, 3. painos 1998, luvut 9-15.

Huomautuksia

Opintojakso suoritetaan tentillä, joita järjestetään kaksi kertaa välittömästi luentojen päätyttyä, sekä muuten tenttijärjestyksen mukaan. Ratkaistuista harjoitustehtävistä annetaan lisäpisteitä. Opetusaikataulu ilmoitetaan ensimmäisellä luennolla. Opintojaksolle pitää ilmoittautua. Korvaa yhdessä 3500121 Laaja kemia 1:n kanssa opintojakson 3500120 Laaja kemia.