TTKK logoTTKK Opinto-opas

74042 Elektroniset piirialkiot, 3 ov

Electronic Circuits and Devices, 3 cu


Erikoistutkija HARRI RAITTINEN, harri.raittinen@tut.fi
Luentoja 28 h. Harjoituksia 26 h. Laboratoriotyöharjoituksia 14 h.

Viikottainen Opetus / Periodi S1S2K1K2Kesä
Luennot (h)22 ---
Harjoitukset (h)22 ---

Tavoitteet

Perehdytään puolijohdekomponenttien fysikaalisiin ilmiöihin ja toimintaan, sähköisiin sijaiskytkentöihin sekä niiden käyttöön. Tavoitteena on antaa välttämättömät valmiudet elektronisia komponentteja sisältävien piirirakenteiden toiminnan ymmärtämiseen ja niiden analysointiin.

Sisältö

Puolijohdemateriaalit. Varauksen kuljetusominaisuudet puolijohteissa. PN-liitos, diodit ja sijaiskytkennät. Bipolaariset komponentit, erityisesti transistori ja sen sijaiskytkennät. Unipolaariset komponentit, erityisesti JFET ja MOSFET ja niiden sijaiskytkennät. Fotoniikan komponentit, erityisesti LEDit ja Laserit. Mikroaaltodiodit.

Tutkintovaatimukset

Hyväksytysti suoritettu tentti. Vasta hyväksytysti suoritettu laboratoriotyö antaa oikeuden tenttiin. Tenttiarvosana korotetaan yhdellä mikäli vähintään 75 % harjoituksista on suoritettu.

Kirjallisuus

Kurssikirja ilmoitetaan opintojakson alkaessa.

Oheislukemistoa: Sze, S. M: Seminconductor Devices: Physics and Technology, Wiley 1985, luvut 1-7. Yang, E. S: Microelectronic Devices, McGraw- Hill, 1988. Luvut 1-5, 7-9 ja 14-15. Streetman, B. G.: Solid State Electronic Devices, Prentice-Hall, 1995. Bar-Lev, A: Semiconductors and Electronic Devices, Prentice-Hall, 1984.

Vaadittavat esitiedot

7401002 Elektroniikan perusteet I, 7401003 Elektroniikan perusteet II.

Huomautuksia

Jos pääaineena on mikroelektroniikka, suositellaan suoritettavaksi kolmannella vuosikurssilla.