TTKK logoTTKK Opinto-opas

76331 Automaatio- ja säätötekniikka, 4,0 ov

Automation and Control Technology, 4,0 cu


Vanhempi tutkija TERHO JUSSILA ( Terho.Jussila@tut.fi, huone Sd311)
Luentoja 28 h. Laskuharjoituksia 28 h. Demo 1 h. PC-töitä 6 h. Laboratoriotyö 2 h.

Viikottainen Opetus / Periodi S1S2K1K2Kesä
Luennot (h)-2 +2--
Harjoitukset (h)-2 +2--

Luentoaika ja -paikka

Tiistaisin 14-16 salissa S4.

Sisältö

Automaatioalan ja laitoksen ammattiaineiden yleisesittely. Automaation tarkoitus, tehtäväkuvaus ja hyödyt. Ongelmien ja niiden ratkaisussa tarvittavan teknologian ja metodologian esittelyä. Automaation tietotekniikka. Esimerkkejä säätöjärjestelmistä. Tietokonesäädön periaate ja johdatus automaatiojärjestelmiin. Takaisinkytkennän merkitys. Automaatiotekniikan peruskäsitteistön ja lineaaristen säätöjärjestelmien yksinkertaisimpien analyysi- ja mitoitusmenetelmien hallinta. Tietokonesimulointi MATLAB-ohjelmiston ja sen Control System Toolbox 'in sekä Simulink-käyttäjäliitynnän avulla. Säätöratkaisujen toteutusvaihtoehdoista.

Tutkintovaatimukset

Kirjallinen tentti tai 2 välikoetta. Välikokeen voi korvata myös kuudella viikkokokeella. Kaksiosainen laboratoriotyö (1h kurssin alussa, 1h kurssin lopussa). Tislauskolonnin ja sen automaation esittelydemo. Kolme PC-työtä Matlab/Simulink-ohjelmistolla.

Kirjallisuus

R.C. Dorf, R. H. Bishop: Modern Control Systems, 9th Edition, Prentice-Hall 2000 , ISBN 0-13-030660-6: luvut 1, 2, 4, 5, 6, 8, 9, 13 soveltuvin osin. Oppikirjan tukena käytetään suomenkielistä luentomonistetta. Töiden työohjeet.

Suositeltavat esitiedot

76111 Automaatiotekniikan matematiikka tai 79120 Lineaariset järjestelmät. Nämä eivät ole välttämättömiä sillä tukiopetusta järjestetään.

Huomautuksia

Suositellaan suoritettavaksi vuosikurssilla II. Kurssin lopussa pidetään vapaaehtoinen PCtyöD, josta saa aktiivisuuspisteitä. Kurssia edeltävät ja sen aikaiset tiedotteet julkaistaan vain sen kotisivulla.

Linkkejä

kotisivulle