Tuotantotekniikan laitos

2701110 Tuotantojärjestelmät, 3 ov
Production Systems, 3 cu

Professori SEPPO TORVINEN
Luentoja 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Tiistai klo 10 - 12 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2+ 2 - - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Ymmärtää kappaletavarateollisuuden tuotantojärjestelmien toiminta ja niiden kehitysmahdollisuudet.
Kappaletavarateollisuuden tuotanto kokonaisuutena. Tuotantojärjestelmän suunnittelu metalli-, kone- ja sähkötekniseen teollisuuteen lähtien bisnesvaateista ja tuotteesta. Ohjattavuuden ja nopeuden suunnittelu. Perusjärjestelmä ja apujärjestelmät. Tehokkaiden tehtaiden ja niiden tuotantoprosessien toteutus ja kehittäminen. Kurssilla tutkitaan ja demonstroidaan, kuinka tuotantotoimintaa voidaan tehostaa tietotekniikan keinoin (Computer Intergrated Manufacturing, CIM).
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty tentti luentojen ja niillä ilmoitetun kirjallisuuden sisällöstä.
KIRJALLISUUS: Lapinleimu, Kauppinen, Torvinen: Kone- ja metallituoteteollisuuden tuotantojärjestelmät, WSOY 1997.

2701200 Ideaalitehdas, 6 ov
Ideal Factory, 6 cu

Professori TAPIO LAKSO
Luentoja 16 h, Ohjattu harjoitustyö teollisuuteen n.
240 h
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Tiistai klo 14 - 16 ja torstai klo 10 - 12 salissa K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 4 - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa käytännön valmiudet tehokkaiden, joustavien maailmanluokan WCM (World Class Manufacturting) tehtaiden nopeaan, tehokkaaseen suunnitteluun, aggressiiviseen kehittämiseen ja toteuttamiseen ratkaisemalla käytännön ongelmia teollisuuspilottien muodossa soveltaen moderneja innovatiivisia liiketoimintaprosessien (Busines Process Re-engineering, BPR) ja tuotantoprosessien (Production Process Reengineering, PPR) uusien tehtaiden/olemassa olevien tehtaiden toteuttamiseen ja kehittämiseen vastaten teollisuuden tarpeita aikajänteelle 2000 - 2005.
Luennot painotetaan erityisesti uusimman sukupolven tehtaiden nopeisiin, tehokkaisiin WCM luokan tuotanto- ja toimitusprosessien kehittämismenetelmiin ja -työkaluihin uusia teknologisia, tietoteknisiä ja toimintamalliproseduureja soveltaen systemaattisessa tehtaan eri tilaustoimitusprosessien osa-alueilla. Viimeiset pisimmälle kehitetyt ja toteutetut joustavat, automaattiset tuotantojärjestelmät (FMS) ja integroidut, älykkäät valmistusjärjestelmät (IMS) käydään luennoilla yksityiskohtaisesti esimerkki-case:ina läpi.
Opintojaksossa perehdytään käytännössä teollisuuden viimeisimpiin toteutuksiin. Esimerkkitehtaiden tavoitteet, tunnusluvut, tehdaskonseptin suunnittelu ja toteutus kaikkine vaiheineen, riskien välttäminen ja tehokas käyttöönotto. Toteutetuista tehtaista ja sen tilaustoimitusketjusta analysoidaan/kuvataan nykytilanne, josta luodaan nykytilamalli tehtaan nykytilalle mittareineen. Tuotteiden osatason valmistettavuus, kokoonpantavuus, tuotannon ohjattavuus, automaatioaste, läpäisyajat, vaihto-omaisuuden kiertonopeudet (varastot, KET), jalostavan ja eijalostavan työn osuudet kokonaisläpäisyajasta, eri joustavuustekijät, käytön tehokkuus, kustannustehokkuus ja laaduntuottokyky sekä investoinnin onnistuminen tavoitteisiin nähden. Analysointitulosten pohjalta kehitetään ratkaisut suurimman kehittämispotentiaalin omaaville ongelmien painoalueille tavoitemallina kehitysratkaisut toteuttamalla. Työssä luodaan nykytilamallin ja kehitystulosten pohjalta toteutetun tavoitemallin lisäksi jatkokehityssuunnitelmiin pohjautuen ideaalimalli, johon päästään toteuttamalla kaikki mahdolliset esitetyt kehitysratkaisut. Työn tulokset raportoidaan yrityksille ideaalitehdasmallina toteutetuista valituista käytännön pilottikohteista ja esitetyistä toteutuskelpoisista jatkokehityssuunnitelmista.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Tentti luentojen sisällöstä ja hyväksytysti suoritetusta käytännön harjoitustyöstä.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: Kurssit Tuotantojärjestelmät, Tuotantoautomaatio ja Valmistustekniikat.
HUOMAUTUKSIA: Kurssi on tarkoitettu opintojen loppuvaiheeseen erityisesti opiskelijoille, jotka valmistautuvat tekemään tuotantoteknisen diplomityön. Kurssi on myös suositeltava konetekniikan, automaatiotekniikan, materiaalitekniikan ja tuotantotalouden koulutusohjelmiin.

2701300 Tuotantojärjestelmien simulointi, 3 ov
Simulation of Production Systems, 3 cu

Professori SEPPO TORVINEN ja
tutkija PETRI HUHTALA
Luentoja 20 h. Harjoituksia 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: I-periodilla tiistai 10 - 12, II-periodilla keskiviikko 10 - 12 salissa K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 14p 6p -
Harjoitukset (h) - - 2+ 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Kappaletavarateollisuuden tuotantojärjestelmien suunnittelussa ja kehittämisessä käytettyjen keskeisten simulointimenetelmien sekä modernien simulointityökalujen hallinta ja soveltaminen.
Simuloinnin yleisten perusteiden esittely erityisesti kappaletavarateollisuuden näkökulmasta. Kaupalliset simulointityökalut: ominaisuudet, käyttökohteet ja rajoitukset. Simulointiprojektin vaiheet ja sisältö: määrittely, mallin rakentaminen ja testaus, kokeiden suunnittelu ja tulosten analysointi, projektin päättäminen ja tulosten soveltaminen. Ryhmissä tehtävänä harjoitustyönä opiskelijat toteuttavat laajahkon simulointiprojektin.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty laaja harjoitustyö.
KIRJALLISUUS: Luentomoniste ja muu luennoilla ilmoitettu kirjallisuus.

2702100 Tuotantoautomaatio, 3 ov
Production Automation, 3 cu

Professori SEPPO TORVINEN ja
professori TAPIO LAKSO
Luentoja 28 h, harjoituksia 28 h
LUENTOPAIKKA JA -AIKA:
Syyskuun ajan keskiviik-koisin 11 - 13 salissa K1702, jatkossa keskiviikkoisin salissa K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2+ 2 - - -
Harjoitukset (h) 2+ 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Kappaletavaratuotannon automaation perusteiden ymmärtäminen.
Ohjelmoitavien logiikoiden, anturien ja kytkimien käytön perusteet. Yksittäisen koneen automaatio. Tuotantokaluston numeerinen ohjaaminen. Kappaleenkäsittely joustavassa valmistuksessa. Robottien käytön perusteet. Automaattinen materiaalinkäsittely. Tiedonkäsittely kappaletavaratuotannossa. Automaattisten tuotantojärjestelmien suunnittelun perusteet. Joustavat automaattiset valmistusjärjestelmät (FMS). Jakson opetukseen sisältyy demonstraatioita ja opintokäyntejä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytyt harjoitustyöt ja tentti luentojen, harjoitusten ja luennoilla määritetyn kirjallisuuden sisällöstä.
KIRJALLISUUS: Aaltonen, Torvinen: Konepaja-automaatio, WSOY 1997. Luennoilla ilmoitettu lisämateriaali.

2702200 Tuotantokoneiden etäohjelmointi, 3 ov
Off-line Programming, Basic Course, 3 cu

Professori HEIKKI TIKKA
Luentoja 20 h, harjoituksia 28 h
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Torstai 9-11 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2+ 1 - - -
Harjoitukset (h) 2+ 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Annetaan hyvä käsitys työstökoneiden ja koordinaattimittauskoneiden tietokoneavusteisesta etäohjelmoinnista. 3D-CAD -mallinnukseen perustuen tehdään pienryhmissä ohjelmia eri tyyppisille työstökoneille, joita toteutetaan laborato-rioharjoituksissa. Kurssissa perehdytään monimuotoisten kappaleiden ohjelmointimahdollisuuksiin, simulointiin, tiedonsiirtoon, automaattiseen työstötekniikan käyttöön ja postprosessointiin.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytyt harjoitustyöt sekä kirjallinen tentti luennoista ja kirjallisuudesta.
KIRJALLISUUS: Pikkarainen: Tietokoneavusteinen NC -ohjelmointi, Valtion painatuskeskus, Helsinki 1990, MET:n Tekninen tiedotus 5/92, Timo Laakko: Tuotteen 3D-CAD -suunnittelu, WSOY sekä luentomoniste.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 2704500 Valmistustekniikat.

2702300 Etäohjelmoinnin jatkokurssi, 3 ov
Advanced Off-line Programming, 3 cu

Professori HEIKKI TIKKA
Luentoja 8 h, harjoituksia 28 h
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Keskiviikko 8-10 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 - -
Harjoitukset (h) - - 2+ 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdytään toimivan etäohjelmointijärjestelmän rakentamiseen. Ohjelmien valinta ja yhteesovittaminen. Todellisen valmistusyksikön - työstökoneiden ja työkalujen mallintamiset ja liittäminen etäohjelmointikokonaisuudeksi. Työ toteutetaan harjoituksina laboratoriossa ja PC-luokassa.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytyt harjoitustyöt.
KIRJALLISUUS: Timo Laakko: Tuotteen 3D-CAD -suunnittelu, WSOY sekä luennolla ilmoitettava materiaali.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 2702200 Tuotantokoneiden etäohjelmointi
HUOMAUTUKSIA: Soveltuu jatko- ja täydennysopiskelukurssiksi.

2702400 Teollisuusrobotiikka, 3 ov
Industrial Robotics, 3 cu

Erikoistutkija JORMA VIHINEN,
professori REIJO TUOKKO
Luentoja ja seminaareja 28 h, harjoituksia 28 h
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Torstai 13-15 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2+ 2 - - -
Harjoitukset (h) 2+ 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa perustiedot robotiikasta ja perusvalmiudet suunnitella ja valita laitteita erilaisiin robottisovelluksiin sekä ohjelmoida ja käyttää robotteja erilaisissa käyttökohteissa.
Teollisuusrobottien ja niiden käytön perusteet. Robottikoordinaatistot ja -kinematiikka. Kappaletavarateollisuuden robottisovellusten suunnittelun ja mitoituksen perusteet. Erilaisten teollisuusrobottisovellusten suunnittelu oheislaitevalintoineen ja integrointeineen. Syventävien suunnitteluharjoitusten ja laboratoriotöiden kautta perehdytään robottien ohjelmointiin ja käyttöön ja robottijärjestelmien toimintaan eri sovellusalueilla (esim. robottihitsaus, -pintakäsittely, -hionta, -jäysteitys, -koneenpalvelu, -lavaus, -pakkaus ja -kokoonpano). Sovelluskohteet valitaan siten, että harjoittelu tukee valittua metalliteollisuuden tai elektroniikkateollisuuden suuntautumisvaihtoehtoa.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut harjoitukset, seminaarit ja tentti.
KIRJALLISUUS: Ilmoitetaan luennoilla.

2702500 Automaattinen kokoonpano, 3 ov
Automatic Assembly, 3 cu

Professori REIJO TUOKKO
Luentoja 28 h, harjoituksia 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Torstai 11-13 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2+ 2 - - -
Harjoitukset (h) 2+ 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa valmiudet kevyen kokoonpanoteollisuuden automaattisten kokoonpanolaitteistojen ja -järjestelmien suunnitteluun ja toteuttamiseen sekä kokoonpantavien tuotteiden valmistusystävälliseen suunnitteluun.
Automaattisten kokoonpanojärjestelmien rakennekomponentit, osajärjestelmät ja periaatteet. Tuotteen suunnittelu valmistetta-vuutta, kokoonpantavuutta ja kierrätettävyyttä silmällä pitäen. Kokoonpanojärjestelmien suunnittelu volyymituotantoon ja joustavaan piensarjatuotantoon. Liitynnät muuhun tuotantoon. Tuotteiden automaattinen purkaminen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut harjoitukset ja tentti.
KIRJALLISUUS: Luentomoniste ja luennoilla määriteltävä muu kirjallisuus.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Perustiedot konetekniikasta ja automaatiotekniikasta.

2702600 Tehdasautomaation järjestelmätekniikka, 4 ov
System Engineering in Factory Automation, 4 cu

Professori REIJO TUOKKO,
DI JOSE LM LASTRA
Luentoja 28 h, harjoitus- ja ryhmätöitä 56 h
LUENTOPAIKKA JA -AIKA:
Syksyn II-periodilla keski-viikkoisin 13-14.
Kevään I-periodilla ke 12 - 14 ja ke-vään II-periodilla 12 - 13 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - 1+ 2+ 1 -
Harjoitukset (h) - 2+ 3+ 3 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää moniteknisten automaattisten tuotantokoneiden ja -laitteiden sekä kappaletavarateollisuuden automaatiojärjestelmien tekniikkaan ja järjestelmälliseen suunnitteluun. Antaa käytännön valmiuksia tehokkaaseen tiimi- ja projektityöhön.
Tehdasautomaation automaatiokomponenttien ja -osajärjestelmien integrointi toimivaksi kokonaisjärjestelmäksi. Ohjaus-järjestelmien suunnittelu käyttäen avoimia PC -pohjaisia ohjauksia (SoftPLC) ja kenttäväyliä. PC-luokassa opetetaan ja opetellaan perusasiat ja syvällisempi oppiminen tapahtuu tiimitöinä toteutettavissa käytännön projektitöissä. Moniteknisen auto-maatiojärjestelmän järjestelmällisen suunnittelun periaatteiden sekä systeemisen projektityön työtapojen ja -menetelmien soveltaminen käytännössä. Opintojakson kantavana ajatuksena on periaate, että parhaiten asiat oppii ja omaksuu tekemällä (?learning by doing?). Opintojakson aikana toteutetaan ryhmätöinä vaativa kappaletavarateollisuuden automaatiojärjestelmäprojekti, joka edellyttää tiimeihin sisältyvän erilaisen asiantuntemuksen hyödyntämistä sekä toimivaa yhteistyötä myös tiimien välillä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut harjoitus- ja ryhmätyöt.
KIRJALLISUUS: Luentomoniste ja luennoilla määriteltävä muu kirjallisuus.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 2705400 Systeeminen projektityö, 2702100 Tuotantoautomaatio

2702610 Control in Robotics and Automation
in Electronics Production, 4 cu

M.Sc., B.Sc. JOSE LASTRA
Lectures 42 h. Excercises 21 h.
I-periodilla tiistaisin klo 8 - 10 ja torstaisin klo 15 - 17. II-periodilla torstaisin klo 15 - 17.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 4+ 2 - - -
Harjoitukset (h) 1+ 2 - - -
AIMS AND CONTENTS: To give the student an understanding on the basics of control technology in robotics and automation systems in electronics production. Topics to be covered include e.g.: Methods of controlling a robot manipulator; Sensor-based planning and control for robotics systems in automatic assembly; IEC-61131-3 PLC programming; Open PC-based control systems; Current trends and issues in Fieldbus technology; Equipment interfacing (OPC, GEM, ?); Cell and line level control. Examples and laboratory assignments will be taken from industrial cases.
REQUIREMENTS: Final examination and exercises.
LITERATURE: Craig J.J., Introduction to Robotics -Mechanics and Control. Lewis F.L., Control of Robot Manipulators. Ghosh B.K., Control in Robotics and Automation Sensor-based Integration. Kamen E.W., Industrial Controls and Manufacturing, and other literature announced at the beginning of the course.
NOTES: Lectures are given in English.

2702700 Robottijärjestelmien suunnittelu, 3 ov
Design of Robot Systems, 3 cu

Erikoistutkija JORMA VIHINEN,
professori REIJO TUOKKO,
erikoisopettaja JYRKI LATOKARTANO
Luentoja 14 h, harjoituksia 40 h
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Keskiviikko 10-12 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 - -
Harjoitukset (h) - - 3+ 3 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakson tavoitteena on antaa syventävät valmiudet tuotannossa käytettävien robottien ja robottijärjestelmien suunnitteluun ja käyttöönottoon käyttäen moderneja 3D-mallinnus-, simulointi- ja etäohjelmointityökaluja. Opintojakson sisältö muodostuu erilaisten teollisuusrobotti-sovellusten suunnittelusta oheislaitevalintoineen ja integrointeineen käyttäen moderneja 3D-mallinnus- ja simulointityökaluja. PC-luokassa opetetaan ja opetellaan ohjelmistotyökaluihin liittyvät perusasiat ja syvällisempi oppiminen tapahtuu yksilö- ja tiimitöinä toteutettavissa laajahkoissa projektitöissä.
Projektityön aiheen voi valita henkilökohtaisten opintojen suuntautumisen mukaisesti esim. joiltakin seuraavilta sovellusalueilta: hitsaus, pintakäsittely, lasertyöstö, hionta, jäysteitys, koneenpalvelu, lavaus, kokoonpano, pakkaus tai mobilerobotiikka. Suunnitteluharjoitusten ja laboratoriotöiden kautta perehdytään myös robottien etäohjelmointiin ja robottiryhmien toimintaan.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut harjoitukset ja projektityö.
KIRJALLISUUS: Ilmoitetaan luennoilla.

2702800 Konenäkö tuotantotekniikassa, 3 ov
Machine Vision in Production Engineering, 3 cu

Professori REIJO TUOKKO,
erikoisopettaja NN.
Luentoja 28 h, harjoituksia 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Perjantai klo 8 - 10 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2+ 2 -
Harjoitukset (h) - - 2+ 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakson tavoitteena on antaa opiskelijoille perustiedot- ja valmiudet soveltaa konenäköä erilaisissa kappaletavaratuotannon sovelluksissa.
Opintojakson sisältö muodostuu luennoista ja aiheeseen sekä käytännön sovelluksiin liittyvästä omakohtaisesta harjoittelusta ja tutkimustyöstä. Käytössä on ajanmukaiset ohjelmisto- ja laiteympäristöt käsittäen erilaisia ja eritasoisia konenäköjärjestelmiä. Opintojakson sisältö:
- Digitaalisen kuvankäsittelyn perusteet (kuva-anturit, näytteenotto ja digitointi, kuvan esikäsittelymenetelmät, valaistus, optiset laitteistot, kuvankäsittelylaitteistot
- Kuva-analyysin perusoperaatiot (naapurusto-operaatiot, piirteiden korostus ja haku, segmentointi, leimaus, luokittelu)
- Mallipohjaisen hahmontunnistuksen perusoperaatiot (mallin luominen ja käyttö)
- Tyypillisiä konenäön sovellusesimerkkejä (mittaus, laadunvalvonta- ja tarkastus, mallipohjainen hahmontunnistus)
- Konenäkö robottien ja tuotantokoneiden ohjauksessa
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritetut harjoitukset ja tentti.
KIRJALLISUUS: Luentomoniste ja luennoilla määriteltävä muu kirjallisuus.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Perustiedot konetekniikasta ja automaatiotekniikasta.
HUOMAUTUKSIA: Hyväksytään osaksi jatko-opintoja.

2702900 Tehdasautomaation erikoistyö, 3 ov
Factory Automation, Special Assignment, 3 cu

Professori REIJO TUOKKO
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää opiskelijat tehdasautomaation tutkimuksessa ja tuotekehityksessä esiintyvien ongelmien selvittämiseen.
Tehdasautomaation alueelta valittu suppeahko tutkimus- ja tuotekehitystehtävä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty harjoitustyö.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 2702100 Tuotantoautomaatio
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: 2702400 Teollisuusrobotiikka
HUOMAUTUKSIA: Erikoistyön aiheesta ja suorittamisesta sovitaan henkilökohtaisesti valvojan kanssa.

2703100 Laadunvarmistus, 3 ov
Quality Assurance, 3 cu

Professori PAUL H. ANDERSSON
Luentoja 20 h, harjoituksia 28 h
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Tiistai 12 - 14 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2+ 2 - - -
Harjoitukset (h) 2+ 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tuotannon laadun ja laadunvarmistuksen periaatteiden hallinta.
Laatujärjestelmät. Laatutekniikat, tilastollinen laadunohjaus ja koesuunnittelu. Tuotannon laadun varmistamisperiaatteet.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti tehdyt harjoitustyöt ja tentti luentojen, harjoitusten ja tenttikirjallisuuden sisällöstä.
KIRJALLISUUS: Andersson & Tikka: Laatu- ja mittaustekniikat, luennolla ilmoitettava muu kirjallisuus.

2703200 Pituussuureiden mittaustekniikka, 3 ov
Dimensional Metrology, 3 cu

Professori HEIKKI TIKKA ja
professori PAUL H. ANDERSSON
Luentoja 20 h, laboratorioharjoituksia 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Keskiviikko 14 - 16 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2+ 2 -
Harjoitukset (h) - - 2+ 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Teknisen laadunvarmistuksen menetelmien ja tavoitteiden tunteminen. Mittausvirheet. Konepajateknisten mittausten perusteet. Tavanomaisimmat mittauksissa käytettävät välineet ja menetelmät. Työstökoneen tarkastuksen ja koordinaattimittauksen perusteet. Laboratoriotöitä ja demonstraatioita.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti tehdyt harjoitustyöt ja tentti luentojen, harjoitusten ja tenttikirjallisuuden sisällöstä.
KIRJALLISUUS: Andersson & Tikka: Laatu- ja mittaustekniikat, luennolla ilmoitettava muu kirjallisuus.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 2703100 Laadunvarmistus.

2703300 Mittaustekniikan jatkokurssi, 3 ov
Advanced Course in Dimensional Metrology, 3 cu

Professori HEIKKI TIKKA ja
professori PAUL H. ANDERSSON
Luentoja 20 h, harjoituksia 28h
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Keskiviikko 9 - 11 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2+ 2 - - -
Harjoitukset (h) 2+ 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Modernien mittausmenetelmien hallinta. Työstökoneiden mittausmenetelmät ja laaduntuottokyvyn selvittäminen. Kalibroinnin ja mittausepävarmuuden kansainvälisen määrityksen periaatteet. Laboratorioharjoituksia.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty harjoitustyö ja tentti.
KIRJALLISUUS: Andersson & Tikka: Laatu- ja mittaustekniikat, luennolla ilmoitettava muu kirjallisuus.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 2703100 Laadunvarmistus ja 2703200 Pituussuureiden mittaustekniikka.
HUOMAUTUKSIA: Soveltuu jatko- ja täydennysopiskelukurssiksi.

2704100 Johdanto tuotantotekniikkaan, T, 3 ov
Introduction to Production Process Engineering, T, 3 cu

Professori PAUL H. ANDERSSON
Luentoja 56 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA:
I periodilla maanantaisin ja tiistaisin 14-16 Festian Iso Sali.
II periodilla maanantaisin 14-16 salissa K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 4+ 2 -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa opiskelijalle käsitys metalliteollisuuden tuotantotoiminnan periaatteista. Konepajan toiminta ja tavoitteet. Valmistusmenetelmien perusteet ja käyttö. Työstökoneet ja tarkkuus.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Tentti luentojen ja kurssikirjallisuuden sisällöstä.
KIRJALLISUUS: Ilmoitetaan luentojen alussa.

2704200 Johdanto tuotantotekniikkaan, K, 3 ov
Introduction to Production Process Engineering, K, 3 cu

Professori PAUL H. ANDERSSON
Luentoja 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA:
I periodilla maanantaisin 14-16 Festian Iso Sali.
II periodilla tiistaisin 10-12 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2+ 2 -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa opiskelijalle käsitys metalliteollisuuden tuotantotoiminnan periaatteista. Konepajan toiminta ja tavoitteet. Valmistusmenetelmien perusteet ja käyttö. Työstökoneet ja tarkkuus.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Tentti luentojen ja kurssikirjallisuuden sisällöstä.
KIRJALLISUUS: Ilmoitetaan luentojen alussa.

2704300 Johdanto tuotantotekniikkaan, A, 3 ov
Introduction to Production Process Engineering, A, 3 cu

Professori PAUL H. ANDERSSON ja
professori SEPPO TORVINEN
Luentoja 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA:
I periodilla maanantaisin 14-16 Festian Iso Sali.
II periodilla perjantaisin 10-12 salissa K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2+ 2 -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa opiskelijalle käsitys tuotantotoiminnan periaatteista. Konepajan toiminta ja tavoitteet. Johdanto tuotantoautomaatioon.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Tentti luentojen ja kurssikirjallisuuden sisällöstä.
KIRJALLISUUS: Ilmoitetaan luentojen alussa.

2704400 Työvälinesuunnittelu, 3 ov
Tool Design, 3 cu

Professori PAUL H. ANDERSSON
Luentoja 20 h, harjoituksia 42 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2+ 2 - - -
Harjoitukset (h) 3+ 3 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Työvälineiden merkityksen ymmärtäminen tuotantotekniikassa. Työvälinetekniikan ja työvälinejärjestelmien perusteet. Työkappaleen kiinnittäminen lastuavassa työstössä ja hitsauksessa.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti tehdyt harjoitustyöt ja tentti luentojen, harjoitusten ja tenttikirjallisuuden sisällöstä.
KIRJALLISUUS: Ilmoitetaan luennolla.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 2704500 Valmistustekniikat
HUOMAUTUKSIA:
Kurssia ei luennoida lukuvuonna 2000-2001.

2704500 Valmistustekniikat, 6 ov
Manufacturing Technologies, 6 cu

Professori PAUL ANDERSSON ja
professori TAPIO LAKSO
Luentoja 44 h, laboratorioharjoituksia 40 h
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 14-16 salissa K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 4+ 4 - - -
Harjoitukset (h) 3+ 3 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa käytännön valmiudet nykyaikaisten, tehokkaiden valmistustekniikoiden soveltamiseen sekä osavalmistuksessa (lastuavissa ja levytyöosavalmistuksessa) että keskiraskaassa ja raskaassa kokoonpanossa. Opintojakso painottuu keskeisimpiin alan teollisuudessa nykyhetkellä käytettäviin valmistustekniikoihin ja niiden lähitulevaisuuden kehityssuuntiin. Opintojaksossa perehdytään viimeisimmän sukupolven eri lastuavissa ja levytöissä sovellettaviin koneisiin, robotteihin, NC-tekniikkaan sekä ohjaimiin. Lisäksi perehdytään koneiden rakenteisiin, niiden valintakriteereihin, oheislaitteisiin työkalujen ja –kappaleiden käsittelyn automatisoimiseksi sekä työstöprosessien valvontajärjestelmiin. Eri menetelmätekniikoissa painotutaan NC-koneiden lisäksi moderneihin työvälineisiin, (työkalut, kiinnittimet), työstöarvoihin, tarkkuuksiin sekä materiaalin valintaan.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Kirjallinen tentti luentojen sisällöstä ja hyväksytysti suoritetutut laboratorioharjoitukset. Kurssiin sisältyy kaksi tehdasvierailua.

2704600 Työstötekniikan teoriakurssi, 3 ov
Manufacturing theory, 3 cu

Professori PAUL H. ANDERSSON
Luentoja 20 h, harjoituksia 14 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Tiistai 12-14 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2+ 2 -
Harjoitukset (h) - - 1+ 1 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Työstömenetelmien teorian syvällinen tunteminen prosessien optimoinnin pohjaksi. Parametrit, voimat, työkalut, materiaalit. Laboratoriotutkimuksia.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu tentti luentojen, harjoitusten ja tenttikirjallisuuden sisällöstä.
KIRJALLISUUS: Aaltonen, Andersson & Kauppinen Koneistustekniikat ja luennolla ilmoitettava kirjallisuus.
HUOMAUTUKSIA: Soveltuu jatko-opintokurssiksi.

2704700 Process Planning, 3 cu

Prof. GRAEME BRITTON
Lectures 28 h. Exercises 28 h.
Maanantai klo 12 - 14 sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2+ 2 -
Harjoitukset (h) - - - - -
AIMS AND CONTENTS: To introduce students to the fundamentals of process planning. Introduction to process planning. Group technology. Geometric dimensioning and tolerancing. Tolerance planning and control. Workpiece control. Selecting and planning the manufacturing process.
Introduction to process planning (2 hours): Role of process plan, example of process planning for rotational part, example of process planning for prismatic part. Group technology (4 hours): Methods for developing part families, classification and coding, examples of coding systems. Geometric dimensioning and tolerancing (4 hours): definitions, tolerance zones, datums. Tolerance planning and control (6 hours): Tolerance control, tolerance planning, tolerance charts, the rooted tree technique, advanced tolerance planning. Workpiece control (6 hours): Equilibrium theories, concept of location, geometric control, dimensional control, mechanical control, alternate location theory. Selecting and planning the manufacturing sequence (6 hours): preliminary analysis, operations classification, deter-mining the major process sequence, combining operations.
REQUIREMENTS: Final examination and exercises.
LITERATURE: Copies of lecture material and selected teadings stated during the course.
NOTES: Lectures are given in English. Final exam will be in English.

2705100 Erityistyö teollisuudessa, 3 ov
Special Student Work in Industry, 3 cu

Laitoksen professorit
Luentoja ja seminaareja 14 h, harjoituksia 56 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - 14p - - -
Harjoitukset (h) - 4+ 4 - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tavoitteena on saada tuntumaa käytännön insinöörityöhön. Tässä erityistyössä ratkaistaan jonkin yrityksen tuotantotoimintaan liittyvä todellinen ongelma tai kehitystehtävä. Työ tehdään projektina 1-3 hengen ryhmissä. Opintojakso aloitetaan syksyllä 2. periodin aikana yhteisellä tilaisuudella. Harjoitustyöt etenevät siitä eteenpäin yritysten toivomassa aikataulussa. Harjoitustyöt esitellään keväällä muille ryhmille seminaarien muodossa.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty harjoitustyö ja seminaariesitelmä sekä riittävä osallistuminen loppuseminaareihin.
HUOMAUTUKSIA: Alkaa syksyllä 2. periodilla.

2705200 Tuotantotekniikan syventävä työ, 3 ov
Advanced Project in Production Engineering, 3 cu

Laitoksen professorit
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Syventää tuotantotekniikan asi-antuntemusta vaativalla itsenäisellä työllä. Aihe sovitaan laitosta ja opiskelijaa kiinnostavasta ongelmasta mittauksen, tuotantoautomaation tai muun tuotantotekniikan piiristä. Työn voi tehdä joko syys- tai kevätlukukauden aikana.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty harjoitustyö.

2705300 Tuotantotekniikan diplomityöseminaari, 1 ov
M.Sc. Thesis Seminar in Production Engineering, 1 cu

Laitoksen professorit
Seminaareja 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Tiistai 16- sali K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 1+ 1+ 1+ 1 -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa valmiuksia diplomityön käynnistämiseen ja tekemiseen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Säännöllinen osallistuminen seminaaritilaisuuksiin (19 esityksen kuuntelu) ja seminaariesitelmän pitäminen. Opintojakso on pakollinen kaikille niille, jotka tekevät diplomityön tuotantotekniikasta.

2705400 Systeeminen projektityö, 2 ov
Systemic Project Engineering, 2 cu

Ins. JORMA REPO ja
DI ANTERO HÄLIKKÄ
Luentoja ja ryhmätyöharjoituksia 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Perjantai 9 - 12 salissa K3114.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 - - - -
Harjoitukset (h) 2 - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tuottaa osallistujille käyttökelpoinen systeemimalli projektista. Kehittää systeemistä ajattelua ja tiimityövalmiuksia. Projektin asettaminen ja sen ekologian tarkastelu. Tavoitteen asettaminen ja sen muotoilu tulos/panos suhteita tarkastelemalla. Resurssit, organisointi, knowhow. Projektiympäristön osatekijät, kulttuurit, sidosryhmät. Prosessityöskentely, luovan prosessin periaate. Seuranta ja katselmustoiminta.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Aktiivinen osallistuminen luennoille ja harjoituksiin sekä yhteisesti sovittujen harjoitustöiden suorit-taminen hyväksytysti.
KIRJALLISUUS: Luennoilla jaettu aineisto.

2707770 Concurrent Engineering, 3 ov
Concurrent Engineering, 3 cu

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Syventää moniteknisen tuotteensuunnitteluprosessin olemusta. Kurssi on noin kolmen hengen ryhmissä tehtävä harjoitus. Sama ryhmä voi suorittaa myös muita CE-kursseja, jotka tunnistaa numerosta 2x777, esimerkiksi 24777, opinnoistaan riippuen. Kurssissa 27777 painotetaan erityisesti tuotteen tuotettavuuteen ja valmistamiseen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Suoritettu harjoitustyö. Yksityiskohdista, aikataulusta ja ohjauk-sesta sovitaan työn alkaessa.

2708001 Teollisten prosessien perusteet, 2 ov

Professori SEPPO TORVINEN
Yliopistolla syksyllä 2000. Lisätietoja myöhemmin.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Johdatus tuotantojärjestelmiin. Valmistusyksiköt, solut ja verstaat. Ohjattavuus, tuotantojärjes-telmän rakenne. Tuotantoautomaatio. Tuotannon tekniset ja operatiiviset tietojärjestelmät. Kunnossapito ja laadunohjaus. Tuotettavuus. Tehtaiden mallinnus ja simulointi. Kurssi painottuu kappaletavaratuotannon järjestelmiin.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Tentti luentojen ja oppikirjan Lapinleimu, Kauppinen, Torvinen: Kone- ja metalliteollisuuden tuotantojärjestelmät (WSOY 1997) sisällöstä.
HUOMAUTUKSIA: Opintojakso kuuluu opintokokonaisuuteen "Yksilö, yhteiskunta ja tekniikka", joka toteutetaan yhteistyössä Tampereen Yliopiston kanssa. Se on tarkoitettu vain niille opiskelijoille, jotka opiskelevat tätä kokonaisuutta.

Takaisin alkuun / Takaisin pääsivulle