Liikenne- ja kuljetustekniikan laitos

5601010 Liikenne- ja kuljetustekniikan perusteet, 2 ov
Introduction to transportation engineering, 2 cu

Yliassistentti RISTO MURTO
Luentoja 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: torstaisin klo 14-16 Festian Pieni sali 1.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2+ 2 - - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Liikenne- ja kuljetusjärjestelmien rakenne, toiminta ja merkitys yhteiskunnassa. Perustietoja henkilö- ja tavaraliikenteen eri liikennemuodoista, liikennetutkimuksista, liikenteen suunnittelusta, kuljetusten suunnittelusta ja ohjauksesta, tavaran yksiköinnistä, liikennetaloudesta, liikenneturvallisuudesta, logistiikasta ja liikenteen ympäristövaikutuksista.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Tentti.
KIRJALLISUUS: Rauhamäki, H., Korpinen, S.: Liikennetekniikan perusteet. TTKK 1995. Mäkelä, T., Mäntynen, J.: Kuljetuk-set logistiikan osana. TTKK 1998.

5602210 Liikennetutkimukset ja -mallit, 3 ov
Transport models and research methods, 3 cu

Professori HARRI KALLBERG
Luentoja 28 h, harjoituksia 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Torstaisin klo 14-16 salissa FA 217.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2+ 2 -
Harjoitukset (h) - - 2+ 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakso käsittelee liikennetut-kimusten ja -mallien teoriaa sekä käytännön sovelluksia. Antaa valmiudet liikenne- ja kuljetustarpeen arviointiin ja perehdyttää matkustuskäyttäytymisen peruskäsitteisiin. Perehdyttää erilaisiin tutkimusmenetelmiin ja antaa valmiuksia liikennetutkimusten suunnitteluun, toteutukseen ja analysointiin.
Opintojaksolla tutustutaan henkilö- ja tavaraliikenteen mallinnukseen sekä liikenne- ja maankäyttömallien teoriaan ja sovel-luksiin. Tutustutaan liikenteen sijoitteluperiaatteisiin ja -ohjelmistoihin. Lisäksi perehdytään liikenne-ennusteiden ja liikennealan tulevaisuudentutkimuksen teoriaan ja menetelmiin. Antaa valmiuksia hyödyntää paikka-tietoa ja paikkatietojärjestelmiä liikennetutkimuksissa ja -malleissa.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Aktiivinen osallistuminen harjoitustöihin, tentti.
KIRJALLISUUS: Luennoilla ilmoitettu materiaali.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 56221 Liikennejärjestelmän suunnittelu

5608001 Tulevaisuudentutkimuksen tieteelliset
menetelmät, 5 ov

Assistentti Kati Kiiskilä.
Koordinaattorina toimii Turun kauppakorkeakoulun

Tulevaisuudentutkimuksen verkostoakatemia.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Opetus perustuu helmi-,maalis- ja huhtikuussa pidettäviin ryhmäkokoontumisiin sekä 2 päivän intensiivijaksoon huhtikuussa 2001.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakson tavoitteena on antaa perusvalmiudet tulevaisuudentutkimuksen tieteellisten mene-telmien ymmärtämiseen ja soveltamiseen. Lähtökohtana ovat erilaiset tutkimusongelmat, joissa on käytetty tulevaisuudentut-kimuksen tieteellisiä menetelmiä. Näistä menetelmistä tutustutaan muun muassa skenaariotyöskentelyyn, Delfoi-tekniikkaan, pehmeään systeemimetodologiaan ja kvantitatiivisiin ennustemenetelmiin. Lisäksi opinnoissa käsitellään tulevaisuudentutkimuksen tieteenfilosofisia ja arvofilosofisia perusteita.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Tentti kohdan 1 kirjallisuudesta, osallistuminen ryhmätapaamisiin ja intensiivijaksolle sekä viik-kotehtävien suorittaminen. Tentit järjestetään TTKK:lla.
KIRJALLISUUS:
1. Bell, Wendell (1997) Foundations of Futures Studies, volumes I and II, London, Transaction Publishers.
2. Söderlund, Sari (toim.) (1999) Artikkelikokoelma: Tulevaisuudentutkimuksen tieteelliset menetelmät, jaetaan intensiivijakson aikana.
3. Luennoilla jaettu kirjallinen aineisto.
SUOSITELTAVAT ESITIEDOT: Aikaisemmiksi opinnoiksi suositellaan kurssia 56800 Miten tutkimme tulevaisuutta ? Jos opiskelija ei ole suorittanut ko kurssia suositellaan etukäteen luettavaksi teos Malaska, P. ja Mannermaa, M. (toim.) (1985) Tulevaisuuden tutkimus Suomessa, Juva, Oy Gaudeamus Ab.
HUOMAUTUKSIA: Intensiivijakson aikana opiskelijoilla on mahdollisuus sopia osallistumisesta syksyllä 2001 järjestettävään Harjoitustyökurssiin (5 ov). Ilmoittautuminen koulutusyhteyshenkilö Kati Kiiskilälle tai email kati.kiiskila@tut.fi
viimeistään 17.1.2001.

5608002 Tieteellisten menetelmien harjoituskurssi, 5 ov

Assistentti Kati Kiiskilä.
Koordinaattorina toimii Turun kauppakorkeakoulun

Tulevaisuudentutkimuksen verkostoakatemia.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Syys-joulukuu 2000 Helsinki (1 päivä), Tampere (1 päivä)
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakson suoritettuaan opiskelijat osaavat käyttää yhtä tai useampaa tulevaisuudentutkimuksen tieteellistä menetelmää valitun tutkimusongelman ratkaisemiseen. Käytettävästä menetelmästä ja tutkimusongelmasta opiskelijat keskustelevat etukäteen kurssin "Tulevaisuudentutkimuksen tieteelliset menetelmät" vastuuhenkilöiden kanssa. Vastuuhenkilöt ovat Timo Sneck (skenaariotyöskentely); Hannu Linturi ja Osmo Kuusi (Delfoi-tekniikka) sekä Petri Kylliäinen ja Jarmo Hukka (pehmeä systeemimetodologia). Vastuuhenkilöt toimivat kurssin ohjaajina.
Opintojaksoon sisältyy itsenäistä työskentelyä, johon annetaan ohjausta kahdella lähiopetuspäivällä. Lähiopetuspäivillä annetaan myös syventävää tietoa tulevaisuudentutkimuksen tutkimusmenetelmistä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Opiskelijat kirjoittavat 25-35 sivun laajuisen harjoitustyön, joka perustuu "Tulevaisuudentutkimuk-sen tieteelliset menetelmät" -kurssilla opittujen menetelmien käyttöön.
KIRJALLISUUS:
1. Kurssin ohjaajien (ks. kohta "Tavoite ja sisältö") kanssa erikseen sovittuja tulevaisuudentutkimuksen tieteellistä menetelmää tai menetelmiä käsitteleviä teoksia; ohjeellinen kirjallisuusluettelo jaetaan ensimmäisellä lähiopetuspäivällä.
2. Lähiopetuspäivillä jaettu kirjallinen aineisto.
3. Opiskelijan itse valitsemaa kirjallisuutta (korkeintaan 1/3 kaikesta lähdemateriaalista).
VAADITTAVAT ESITIEDOT: Aikaisemmiksi opinnoiksi vaaditaan perusopintokurssi "Tulevaisuudentutkimuksen tieteelliset menetelmät" laajemman oppimäärän hyväksytty suorittaminen. Kurssilla tehtävä harjoitustyö perustuu em. kurssilla opittujen menetelmien käyttöön.
HUOMAUTUKSIA: ilmoittautuminen koulutusyhteyshenkilö Kati Kiiskilälle tai email kati.kiiskila@tut.fi.
Viimeinen ilmoittaumispäivä on 1.9.2000. Ilmoittautumisen yhteydessä kirjataan ylös opiskelijan valitsema ja ohjaajien hyväksymä harjoitustyön otsikko tai työnimi.

56221 Liikennejärjestelmän suunnittelu, 3 ov
Transportation Systems Planning, 3 cu

Professori JORMA MÄNTYNEN
Luentoja 26 h. Kenttäharjoituksia 10 h periodina. Harjoituksia 26 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Tiistaisin klo 13-16 salissa FA217.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2+ 2 - - -
Harjoitukset (h) 2+ 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Antaa valmiuksia erityisesti kaupunkien liikennejärjestelmän toimivuuden ymmärtämiseen. Opintojaksolla esitellään suunnittelumenetelmiä ja apuvälineitä: eri liikennemuotojen verkostosuunnittelu, liikennesuunnittelun vaiheet, liikenne ja maankäyttö, liikenteen välityskyky ja liikennevirtateoria, valo-ohjauksen teoria ja suunnitteluperusteet, telematiikan hyödyntäminen liikenteen ohjauksessa, liikenneturvallisuus, liikenteen suunnittelunormit ja -apuvälineet, pysäköinnin suunnittelu, jakeluliikenne taajamissa, paikkatiedon hyödyntäminen liikennesuunnittelussa, YVA-menettely ja kunnallinen päätöksenteko liikennehankkeissa. Lisäksi kenttätutkimusten avulla tutustutaan liikenteen tutkimusmenetelmiin.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Luennoilla ja harjoitustyötunneilla ryhmätyönä laadittava harjoitustyö ja sen esittäminen.
KIRJALLISUUS: Luennoilla ilmoitettava aineisto.

56401 Joukkoliikennejärjestelmät, 3 ov
Public Transport Systems, 3 cu

Professori JORMA MÄNTYNEN
Luentoja 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Tiistaisin klo 14-17 salissa FA217.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - - 4 -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdytään kaupunkien joukkoliikenteen sekä seudullisen ja pitkämatkaisen joukkoliikenteen ominaisuuksiin, suunnitteluun ja erityispiirteisiin.
Kaupunkien joukkoliikennemuotojen ominaisuudet: linja-autoliikenne, raitiovaunuliikenne, metroliikenne, junaliikenne. Joukkoliikenne ja maankäyttö. Väylien, liikennöinnin ja terminaalien suunnittelu. Joukkoliikennetutkimukset. Joukkoliikenteen pavelutasotekijät ja käyttäjien preferenssit. Haja-asutusalueiden joukkoliikenne. Rahastus- ja informaatiojärjestelmät. Liikenne-lupakäytäntö ja joukkoliikenteen lainsäädäntö. Joukkoliikennetalous. Joukkoliikenne osana liikennejärjestelmää.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Harjoitustyö ja tentti.
KIRJALLISUUS: Luennoilla ilmoitettava materiaali.

56402 Liikennetalous, 3 ov
Transport Economics, 3 cu

Professori HARRI KALLBERG
Luentoja 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: keskiviikkoisin klo 14-17 Festian Pieni sali 1.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - - 4 -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Liikenne- ja kuljetusjärjestelmän hallinto ja taloudellinen rakenne sekä siihen vaikuttavat tekijät. Liikenteen merkitys tuotannossa ja kulutuksessa sekä kansantaloudessa. Liikenteen kysyntä, tarjonta ja hinnoittelu, liikenteen infrastruktuurin taloudelliset perusteet, eri liikennemuotojen hyötyjen ja haittojen taloudellinen arvottaminen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Harjoitustyö ja tentti.
KIRJALLISUUS: Kallberg, H., Kiiskilä, K.: Liikennetalous ja -hallinto. TTKK 1999. Luennoilla ilmoitettava materiaali.

56411 Liikenteen ympäristövaikutukset, 3 ov
Environmental Impacts of Transportation, 3 cu

Professori HARRI KALLBERG
Luentoja 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Maanantaisin klo 13-16 Festian Pieni sali 1.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 4 - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää liikenteen ympäristövaikutusten merkitykseen ja hallinnan menetelmiin liikenne- ja ympäristöhallinnan sekä liikenteen käyttäjien näkökulmista.
Liikenteen energiankulutus, pakokaasupäästöt ja melu, päästöjen ympäristövaikutukset, pakokaasupäästöjen ja melun mittausmenetelmät, ympäristövaikutusten hallintamenetelmät, päästömääräykset ja -normit, elinkaarianalyysin soveltaminen liikennesektorilla. Haittojen vähentämiseen tähtäävät keinot.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Harjoitustyö ja tentti.
KIRJALLISUUS: Kalenoja, H., Kallberg, H.: Liikenteen päästöt, energiankulutus ja ympäristövaikutukset. TTKK, 1998.

56501 Logistiikan johdantokurssi, 3 ov
Introductory Course of Logistics, 3 cu

Professori HARRI KALLBERG
Luentoja 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Keskiviikkoisin klo 14-17 Festian Pieni sali 1.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 4 - - - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdyttää osanottajat logistiikan strategiseen merkitykseen ja menetelmiin, jolla voidaan tehostaa yrityksen tai yritysketjujen toimintaa ja tuottaa samalla asiakkaille parempia logistisia palveluja. Logistiikan peruskäsitteitä, menetelmiä ja sovellutuksia. Logistiset operaatiot ja osapuolet. Logistiset palvelut, logistiikan talou-dellinen ja ympäristöllinen merkitys.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Harjoitustyö ja tentti.
KIRJALLISUUS: Reinikainen, P., Rantala, J., Mäntynen, J.: Logistiikan perusteet. TTKK, 1997.

56502 Tie-, raide-, vesi- ja ilmaliikenne, 4 ov
Road, Railway, Waterway and Air Transport, 4 cu

Professori HARRI KALLBERG
Luentoja 56 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Keskiviikkoisin klo 14-17 Festian Pieni sali 1.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - 2+ 2 - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdytään tie-, raide-, vesi- ja ilmaliikenteen erityiskysymyksiin kuljetuspalvelun tuottajan, käyttäjän ja yhteiskunnan kannalta.
Tie-, raide-, vesi- ja ilmaliikenteellä hoidettavat henkilö- ja tavarakuljetukset. Eri liikennemuotojen infrastruktuuri, operatiivinen toiminta ja talous. Liikennemuotojen kansainvälinen ja kotimainen kehitys.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Harjoitustyöt ja kolme tenttiä.
KIRJALLISUUS: Mäntynen, J., Rantala, J.: Tieliikenne, TTKK, 1996. Meskanen, J., Mäkelä, T., Mäntynen, J.: Rautatieliikenne. TTKK, 1996. Mäkelä, T., Tuominen, V-M.: Ilmaliikenne. TTKK, 1997. Levomäki, R.: Vesiliikenne. TTKK, 1997.
HUOMAUTUKSIA: Tie- ja raideliikenteen osuus luennoidaan syksyllä, vesi- ja ilmaliikenteen osuus keväällä.

56503 Liikenne- ja kuljetuspolitiikka, 2 ov
Transport Policy, 2 cu

Professori JORMA MÄNTYNEN
Luentoja 10 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Ryhmätyö.
Johdantoluentojen jälkeen käsitellään ryhmätöinä ajankohtaisia liikenne- ja kuljetusalan teemoja. Johdantoluento ja ryhmätöiden jako perjantaina 8.9.2000 klo 10-12 Festian Pieni sali 1. Ryhmätöiden palauttaminen ilmoitetaan erikseen.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 - - - -
Harjoitukset (h) 2+ 2 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tavoitteena on luoda osanottajille ajankohtainen käsitys nopeasti muuttuvasta liikenne- ja kuljetuspoliittisesta tilanteesta. Kansainväliset ja kotimaiset liikenne- ja kuljetusmarkkinoita säätelevät tekijät. Liikenne-, maankäyttö- ja ympäristöpolitiikan ajankohtaiset kysymykset.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty ryhmätyö, aktiivinen osallistuminen ryhmätyöhön ja tulosten esittämiseen.
KIRJALLISUUS: Luennoilla jaettava ajankohtaismateriaali.
HUOMAUTUKSIA: Opintojakso suositellaan suoritettavaksi opintojen loppuvaiheessa.

56504 Kaupan ja teollisuuden logistiikka, 3 ov
Advanced Course of Logistics, 3 cu

Professori JORMA MÄNTYNEN
Luentoja 28 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Torstaisin klo 12-14 Fes-tian Pieni sali 1.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 4 - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehdytään kaupan ja teollisuuden logistisiin järjestelmiin sekä Suomessa että muissa maissa.
Logistiset käsitteet, kaupan keskusliikkeiden logistiikka, teollisuuden logistiikka, kolmannen osapuolen toiminta, ulkomainen kehitys. Tutustuminen eri toimialojen järjestelmiin.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Harjoitustyö ja tentti.
KIRJALLISUUS: Härkönen, P., Rantala, J., Mäntynen, J.: Kaupan ja teollisuuden logistiikka. TTKK, 1997.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: 56501 Logistiikan johdantokurssi.

56551 Logistiikan suunnittelutyö, 3 ov
Planning Work in Logistics, 3 cu

Professori JORMA MÄNTYNEN
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tutustutaan logistiikan toimintaympäristöön käytännön esimerkin avulla. Valitulle yritykselle suoritettava logistiikan suunnittelu- tai analysointitehtävä. Aiheesta sovitaan jokaisen opiskelijan kanssa erikseen.

56571 Liikennetuotannon ja logistiikan erikoistyö, 3 ov
Special Research Work in Transportation and Logistics, 3 cu

Professori JORMA MÄNTYNEN
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tavoitteena on perehdyttää opiskelija joko liikennealalta tai logistiikasta valittuun osa-alueeseen. Kirjallisesti laadittava tutkimus- tai analysointitehtävä erikseen sovittavasta aiheesta.

56581 Liikennetuotannon ja logistiikan seminaari, 3 ov
Seminar in Transportation and Logistics, 3 cu

Professori JORMA MÄNTYNEN
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - - - -
Harjoitukset (h) - - 2+ 2 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tavoitteena on laajentaa näkemyksiä liikennealalta tai logistiikasta. Opintojaksolla pyritään kehittämään valmiuksia tiedonhankintaan, kirjallisen raportin laadintaan, esittämiseen ja kriittiseen arviointiin. Lähinnä kirjallisuuslähteisiin perustuvan seminaariesitelmän laatiminen, sen esittäminen sekä opponenttina toimiminen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Osallistuminen seminaaritilaisuuksiin, hyväksytty seminaariesitelmä ja opponointi.

56800 Miten tutkimme tulevaisuutta, 5 ov

Assistentti Kati Kiiskilä. Koordinaattorina toimii Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuudentutkimuksen verkostoakatemia
LUENTOPAIKKA JA -AIKA:
Luennot torstaisin klo 16-20 salissa FA217 ja pakollinen seminaari joulukuussa.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 2 2 - - -
Harjoitukset (h) - - - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakson tavoitteena on tarjota perustietoa tulevaisuudentutkimuksen tiedonalasta.
Opintojaksossa tutustutaan muun muuassa tulevaisuudentutkimuksen historiaan, sekä sen keskeisiin käsitteisiin ja suuntauksiin. Perehdytään tulevaisuuden kannalta merkittävimpiin poliittisiin, taloudellisiin, sosiaalisiin, teknologisiin ja ympäristöllisiin kysymyksiin. Lisäksi muodostetaan käsitys tieteellisen tulevaisuudentutkimuksen perusteista, sen teorioista ja menetelmistä.
KIRJALLISUUS: Vapaavuori, M. (toim,): Miten tutkimme tulevaisuutta? Tulevaisuuden tutkimuksen seura, 1993. Malaska, P., Mannermaa, M (toim.): Tulevaisuuden tutkimus Suomessa, Oy Gaudeamus Ab, Juva, 1985. Masini, E.: Why futures studies? Grey Seal, London, 1993. Valitse yksi vaihtoehto seuraavista: Ympäristö: Lasxlo, E.: The Choice: Evolution or Extinction? A Thinking Person's Guide to Global Issues, Canada, 1994. Työ (hyvinvointi): Hämäläinen, T.J. (toim.): Murroksen aika. Selviääkö Suomi rakennemuutoksesta?, 1997. Talous & politiikka: Meadows, D.H., Meadows, D.L., Randers, J.: Ylittyvät kasvun rajat. Maailmanyhteisön romahdus vai kestävä tulevaisuus? Tulevaisuudentutkimuksen seura, Helsinki, 1993.Tietoyhteiskunta: Castells, M.: The Information Age: Economy, Society and Culture, Volume I: The Rise of the Network Society, United Kingdom, sections 1-4 (pages 1 - 311), 1996. Kulttuuri: Liedman, S-E.: I skuggan av framtiden. Modernitetens idéhistoria, Bonnier Alba, 1997. Söderlund, S. (toim.): Tulevaisuustiedon herääminen ja tulevaisuudentutkimuksen menetelmät, opiskeluopas. Suomen Tulevaisuusakatemia, Turku, 1999. Söderlund, S. (toim.): Tulevaisuustiedon herääminen ja tulevaisuudentutkimuksen mene-telmät, opintomoniste. Tulevaisuudentutkimuksen Verkosto-Akatemia, Turku, 1999.
HUOMAUTUKSIA: Opiskelu tapahtuu monimuoto-opiskeluna, joka muodostuu itse-, lähi- ja etäopiskelusta. Pääpaino on itseopiskelussa eli itsenäisessä aiheeseen perehtymisessä. Sen tukena on lähiopiskelu, joka tarkoittaa opiskelijoiden viikottaisia kokoontumisia ryhmissä. Osa opetuksen sisällöstä ja oppimisen ohjaus perustuvat pääosin muodostettavaan virtuaaliseen oppimisympäristöön, joka koostuu erilaisista tele- ja tietoliikennekommunikaation muodoista.
Kurssin suoritustapa:
1. Itsenäinen perehtyminen aiheeseen opinto-oppaassa esitetyllä tavalla.
2. Aktiivinen osallistuminen opintoryhmätyöskentelyyn sekä tulevaisuustyöryhmään.
3. Osallistuminen tulevaisuustyöryhmän loppuraportin laadintaan.
Kurssille otetaan 20 opiskelijaa, ensisijaisesti 3.-4. vuosikurs-silta. Hakulomakkeita kurssille saa Liikenne- ja kuljetustekniikan laitoksen kansliasta Festian huone A209.
Lomakkeiden viimeinen palautuspäivä on keskiviikko 6.9.2000.

Takaisin alkuun / Takaisin pääsivulle