Yhdyskuntasuunnittelun laitos

14011 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet A, 8 ov
Urban Planning and Design, Basic Course A, 8 cu

Professori STAFFAN LODENIUS
Luentoja 56 h. Harjoituksia 140 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 4+ 4 -
Harjoitukset (h) - - 10+ 10 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Yleiskuva yhdyskuntien ja yhdyskuntasuunnittelun historiallisesta, hallinnollisesta ja teoreettisesta kehityksestä Suomessa. Perustiedot alan menetelmistä ja työtavoista sekä kaava-asiakirjojen laatimisesta. Yhdyskunnat ja ympäristön kestävä kehitys. Harjoitustehtäviä kaupunkimaisesti rakennetun ympäristön analyysistä ja suunnittelusta.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Riittävä osallistuminen luentoihin ja harjoituksiin. Luennoilla esitetyn oppiaineiston kuulustelu ja/tai kirjallinen esitys. Vähintään tyydyttävästi suoritetut tutkintotehtävät kunkin jakson oppimäärästä.
KIRJALLISUUS: R. Jalkanen & al.: Asuinaluesuunnittelu, Rakennustieto, Tampere 1997. J. Kautto, I. Homila ja J. Turtiainen: Suomalaista kaupunkiarkkitehtuuria, SRM ja YM, Helsinki 1990. Maankäyttö- ja rakennuslaki ja -asetus sekä viranomaisohjeet ja -oppaat soveltuvin osin. Luennoilla ja harjoituksissa ilmoitettava kirjallisuus.
HUOMAUTUKSIA: Opintojakson menestyksellinen suorittaminen edellyttää kuvallisen esittämisen ja sen menetelmien riittävää hallintaa.

14103 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet R, 3 ov
Urban Planning, Basic Course R, 3 cu

Professori N.N.
Luentoja 28 h. Harjoituksia 28 h.

VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - 4 - - -
Harjoitukset (h) - 4 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Yhdyskuntasuunnittelun nykykäytännöt ja ohjausjärjestelmät sekä niiden kehityshistorian pää-piirteet. Lisäksi eritellään yhdyskuntasuunnittelun ja yhdyskuntakehityksen ajankohtaisia ongelmia ja niiden erilaisia tulkintoja.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Harjoitustyönä eritellään valittu suunnittelutapaus tapaushistorian ja suunnitteluvaihtoehtojen näkökulmista.
KIRJALLISUUS: Peter Hall, Cities of Tomorrow tai Gordon Cherry, Cities and Plans ja erikseen määriteltävä viimeisin soveltuva kotimainen komitean mietintö.

14201 Yhdyskuntasuunnittelun ak I, 8 ov
Urban Design, Professional Course I, 8 cu

Professori STAFFAN LODENIUS
Luentoja 56 h. Harjoituksia 140 h.

VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 4+ 4 - - -
Harjoitukset (h) 10+ 10 - - -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Kaupunkimaisesti rakennetun ympäristön ja maankäytön sekä kaupunkiarkkitehtuurin suunnittelu. Toiminnallisesti ja ympäristöllisesti erityyppisten alueiden erityispiirteet. Asemakaavoitus ja rakentamisen ohjaus. Vuorovaikutteinen suunnittelu. Harjoitustehtäviä toiminnallisesti sekoittuneen kaupunkimaisen alueen suunnittelusta.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Riittävä osallistuminen luentoihin ja harjoituksiin. Luennoilla esitetyn oppiaineiston kuulustelu ja kirjallinen esitelmä tai kotitentti. Vähintään tyydyttävästi suoritetut tutkintotehtävät kunkin jakson oppimäärästä.
KIRJALLISUUS: Luennoilla ja harjoituksissa ilmoitettava ajan-kohtainen kirjallisuus.
HUOMAUTUKSIA: Ennakkotiedoiksi on oletettu A-osaston 1. ja 2. vuoden pakolliset opinnot. Opintojaksoon liittyvät ammatillisesti kiinteästi opintojaksot 14208 Kaupunkisuunnittelun ympäristötieto ja 14302 Maisemasuunnittelu.

14204 Modernin kaupunkisuunnittelun teoria
ja historia, 2 ov
Theory and History of Modern Urban Plan-ning, 2 cu

Professori N.N.
Luentoja 28 h

VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2+ 2 -
Harjoitukset (h) - - 3+ 3 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Modernin kaupunkiarkkitehtuurin sekä modernin yhdyskuntasuunnittelun kehitysvaiheet ja keskeiset teoriat samoin kuin modernin ja myöhäismodernin kaupungin keskeiset yhteiskuntamaantieteelliset ja kaupunkisosiologiset sekä taiteenteoreettiset ja kulttuurintutkimukselliset tulkinnat.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Kurssi suoritetaan kunakin vuonna erikseen annettavan kirjallisuusluettelon pohjalta laadittuna omakohtaisena pohdiskelevana kirjoitelmana.
HUOMAUTUKSIA: Kurssi on tarkoitettu syventäviä- ja jatko-opintoja suorittaville arkkitehtuurin opiskelijoille sekä suunnitteluun suuntautuneille insinööriosastojen opiskelijoille.

14208 Kaupunkisuunnittelun ympäristötieto ja paikkatietojärjestelmät, 5 ov
Environmental Management and GIS-Systems in Urban Planning and Design, 5 cu

Erik.op. N.N., vierailevia luennoitsijoita
Luentoja 56 h. Harjoituksia 44 h.

VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 4+ 4 -
Harjoitukset (h) - - 3+ 3 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Ympäristön suojelu ja kestävä kehitys sekä ympäristön tilaa kuvaavat tietojärjestelmät ja niiden käyttö yhdyskuntasuunnittelussa. Rakentamisen ja maankäytön yhdyskuntataloudellisten, sosiaalisten, kulttuuristen ym. ympäristövaikutusten arviointi ja hallinta. Yhdyskuntien tekniset järjestelmät.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu harjoitustyö ja tentti.
KIRJALLISUUS: Ilmoitetaan luentojen yhteydessä.
HUOMAUTUKSIA: Opintojakso tukee yhdyskuntasuunnittelun ammattiopintoja ja edellyttää yhdyskuntasuunnittelun perustei-den (14011 tai 14103) suorittamista. Opintojakso toteutetaan arkkitehtiosaston, rakennustekniikan osaston ja ympäristötekniikan osaston yhteistyönä.

14301 Yhdyskuntasuunnittelun ak 2, 10 ov
Urban Planning, 10 cu

Professori N.N.
Luentoja 56 h. Harjoituksia 140 h.

VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 4+ 4 - - -
Harjoitukset (h) 6+ 6+ 4+ 4 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Yhdyskuntien yleispiirteinen suunnittelu ja maankäytön suunnittelun ja kuntasuunnittelun menetelmät sekä niiden kehitys. Yleispiirteisen suunnittelun käytännöt ja teoriat sekä kaupunkipolitiikka Euroopan eri maissa. Eurooppalaisten kaupunkien ajankohtaiset suunnitteluongelmat. Harjoitustyönä yhdyskuntien tulevan kansainvälistyvän kehityksen problematiikkaan liittyvän suunnitteluongelman analyysi ja yleissuunnittelutasoinen suunnitelma. Harjoitustyö toteutetaan yhdessä jonkun muun eurooppalaisen suunnittelukoulun kanssa siten, että myös muualla esiintyvät ongelmat tulevat tutuiksi.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Vähintäin tyydyttävästi suoritettu harjoitustyö sekä kirjallinen tentti.
KIRJALLISUUS: Kunakin vuonna määritellään viime aikoina ilmestyneestä kaupunkiteoreettisesta kirjallisuudesta soveltuva aineisto.
HUOMAUTUKSIA: Kurssilla edellytetään ys-ammattikurssi 1:n (14201) mukaisten tietojen ja taitojen hallintaa tai vastaavan tasoista suunnitteluvalmiutta.

14302 Maisemasuunnittelu, 5 ov
Landscape Architecture, 5 cu

Maisema-arkkitehti MERJA HÄKKILÄ
Luentoja 56 h. Harjoituksia 56 h.

VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 4 - - 4 -
Harjoitukset (h) 4 - - 4 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Yleiskuva maisemasuunnittelun peruskäsitteistä siltä osin, kun ne liittyvät arkkitehtuurin opintoihin.
Perustietoja maasta, vedestä, ilmasta ja kasveista. Yleistietoa kulttuurimaiseman kehityksestä. Yleiskuva puutarhataiteen ja puistojen historiasta. Maisemarakenteen ja maisemakokonaisuuksien hahmottamista. Maisematekijöiden merkitys eri suunnittelutasoilla ja eri suunnittelusektoreilla. Ulkotilojen suunnittelua.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu harjoitustyö ja kirjallinen tentti.
KIRJALLISUUS: Opintojakson yhteydessä ilmoitettu kirjallisuus.

14401 Yhdyskuntasuunnittelun jatkokurssi, 10 ov
Urban Planning Advanced Course, 10 cu

Professori JORMA MÄNTY, professori N.N.
Luentoja ja seminaareja 56 h. Harjoituksia 140 h.

VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 4+ 4 -
Harjoitukset (h) 4+ 4+ 6+ 6 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Ammattivalmiuksien syventäminen erityisesti suunnitteluteorioiden ja suunnittelun erityisongelmien osalta. Suunnitteluongelmia ja niiden ratkaisukeinoja kartoittavaa seminaarityöskentelyä. Harjoitustyönä lyhyt suunnitteluteo-reettinen kirjallinen analyysi suullisesti ja kirjallisesti.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Aktiivinen osallistuminen seminaarityöskentelyyn sekä vähintään tyydyttävästi suoritettu harjoi-tustyö tai yksilöllisesti suoritettu teoreettiseen suunnitteluun painottuva tentti.
KIRJALLISUUS: Luennot , seminaariaineisto ja kurssin teemaan liittyvä ilmoitettu kirjallisuus.
HUOMAUTUKSIA: Kurssilla edellytetään ys-ammatikurssien (14201, 14301) mukaisten tietojen ja taitojen hallintaa.

14501 Urban Planning and Design, Special Course, 5 ov

Special Lecturer: MARIE-ALPHONSE LIWATA

Lectures 48 h, exercises 30 h.
Period: Autumn 2000 (Date and time to be specified later)
GOALS: The purpose of the course is to provide basic elements for understanding the Triple Heritage Concept of Professor Ali Mazrui,which explains how indigenous African culture, Islamic culture and Western culture come together at different stages to create a cultural and architectural history for Africa.The course will also explore the contribution of African philosophy and religion on the built environment.
CONTENTS: The course is divided into two parts as follows: Defining African Architecture and Traditional African Architecture.
REQUIREMENTS:
1)Participation in seminar lectures.
2)At the end of lectures, it will be a half-hour exercise for group work.
3) Writing personal essay on a chosen topic.
LITERATURE: To be specified during the seminar.
LANGUAGE OF INSTRUCTION: The lectures and discussions will be in English and the essay could be written in English or French.

14502 Yhdyskuntasuunnittelun vaihtuva kurssi 2, 2 ov
Urban Planning, Special Course 2, 2 cu

Yhdyskuntasuunnittelun laitoksen vakinaiset opettajat
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tarjota mahdollisuus henkilökoh-taisen kiinnostuksen mukaiseen opintosuoritukseen. Suunni-telma, tutkielma, studioprojekti tai kilpailuehdotus.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty suunnitelma, tutkielma tai vastaava.

14503 Yhdyskuntasuunnittelun vaihtuva kurssi 3, 3 ov
Urban Planning, Special Course 3, 3 cu

Yhdyskuntasuunnittelun laitoksen vakinaiset opettajat.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Ks. 14502
TUTKINTOVAATIMUKSET: Ks. 14502

14504 Yhdyskuntasuunnittelun vaihtuva kurssi 4, 4 ov
Urban Planning, Special Course 4, 4 cu

Special Lecturer: MARIE-ALPHONSE LIWATA
Lecturers 48 h, Exercises 24 h.
Period: Spring 2001 (Date and Time to be specified later).
GOALS AND CONTENTS: The purpose of the course is to provide basic elements of the African City and to initiate students into multidisciplinary research in which African Societies are used as tools to understand architecture. Theophile Openga (1985) defines a Bantu Family as a "luandu". It implies a wide and solid net which keeps family members firmly united and symbolises at the same time the solidarity of the members. But, the emergence of towns represents deveopment in its extremity, it broke traditional structures and created modern values: the social space of modernity. Therefore, the course will examine the relation between towns and villages and how long will exist and last the strong, spiritual and material bonds between urban and rural community.
REQUIREMENTS: Participation in seminar lectures and writing personal essay on a chosen topic.
LITERATURE: To be specified during the seminar.
LANGUAGE OF INSTRUCTION: The lectures and discussions will be in English and the essay could be written in English or in French.

JATKO-OPINTOIHIN SOVELTUVAT OPINTOJAKSOT

Opintojaksoja voi suorittaa arkkitehdin tutkinnon yhteydessä syventävinä opintoina. Opintojakso tuotetaan, mikäli riittävä määrä osanottajia ilmoittautuu ja ne pyritään järjestämään lyhyinä intensiivikursseina.

14901 Johdatus filosofiaan, 3 ov
Introduction to Philosophy, 3 cu

Erikoisopettaja N
Luentoja 30 h. Harjoituksia 15 h.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Johdatus filosofiseen ajatteluun. Tieteen ja tutkimuksen filosofiset perusteet. Tiede ja taide tutkimuksen kohteina.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty tutkielma sovitusta aiheesta.
KIRJALLISUUS: Luentoihin liittyvä kirjallisuus.

14906 Taideilmaisu 3, 3 ov
Artistic Expression 3, 3 cu

Lehtori TERO LAAKSONEN
Luentoja 13 h. Harjoituksia 26 h.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Kokonaiskäsityksen tutkiminen joistakin nykyajan (1900-luku) taidekäsityksistä, sen yhteydet aatehistoriaan, ympäröivään yhteiskuntaan, taidehistoriaan ja arkkitehtuuriin, sekä vaikutukset muihin taiteisiin ja kulttuurielämään.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti laadittu maalauksin, piirroksin, valokuvin ja veistoksin kuvitettu tutkiva essee. Lisäksi pienimuotoisia harjoitustöitä.
KIRJALLISUUS: Luennot ja niihin liittyvä kirjallisuus.

14907 Arkkitehtuurin historian / Rakennussuojelun vaihtuva kurssi Jatk., 5 ov
History of Architecture, Special Course, 5 cu

Professori TORE TALLQVIST
Luentoja 28 h. Harjoituksia 10 h.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakson aihepiiri vaihtelee vuosittain ja painottuu joko arkkitehtuurin historiaan tai raken-nussuojeluun. Opintojakso voidaan suorittaa myös itsenäisenä, erikseen sovittuna harjoitustyönä. Opintojakso liittyy ensisijai-sesti jatko- opintoihin, mutta se voidaan suorittaa myös osana arkkitehdin tutkintoa.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty teemaan liittyvä tut-kielma tai harjoitustyö.
KIRJALLISUUS: Teemaan liittyvä kirjallisuus.

14908 Rakennussuunnittelun vaihtuva kurssi 5, 5 ov, Jatk.
Architectural Design, Special Course 5, 5 cu

Professori JUHANI KATAINEN ja
apulaisprofessori MATTI SEPPÄNEN
Luentoja ja seminaareja 12 h kaikkina periodeina. Harjoituksia 40 h.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Syventää rakennussuunnitteluvalmiuksia. Erityisaiheinen rakennussuunnittelutehtävä siihen liittyvine luentoineen ja seminaareineen tai rakennussuunnittelun piiriin liittyvä tutkimustehtävä. Mahdollinen osallistuminen suunnittelu- tai tutkimusprojektiin. Opiskelija voi sopia itse valitsemastaan aiheesta.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu harjoitustyö tai tutkimusaihe siihen liittyvine seminaareineen.
KIRJALLISUUS: Harjoitustyön aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta sopimuksen mukaan.
HUOMAUTUKSIA: Rakennussuunnittelun vaihtuva kurssi on vapaamuotoinen kurssi, joka liittyy opintojen syventymisvaiheeseen tai jatko-opintoihin. Yleensä edellytetään, että rakennus-suunnittelun ak 2 on suoritettu. Kurssi suoritetaan ryhmässä tai yksittäisesti. Aloittamisajankohta on valittavissa.

14909 Yhdyskuntasuunnittelun vaihtuva kurssi, 5 ov Jatk.
Urban Planning, Special Course, 5 cu

Professori JERE MAULA/
professori JORMA MÄNTY/
professori TERTTU PAKARINEN
Luentoja 28 h.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Perehtyminen yhdyskuntasuun-nittelun ajankohtaisiin suunnittelu- ja tutkimusongelmiin. Kurssi toteutetaan tiiviinä periodina seminaarimaisesti ja mahdollisesti täydennyskoulutukseen liittyvänä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty teemaan liittyvä tut-kielma.
KIRJALLISUUS: Teemaan liittyvä kirjallisuusluettelo annetaan kurssin alussa.

14910 Rakennusopin vaihtuva kurssi, 5 ov
Architectural Construction, Special Course, 5 cu

Professori UNTO SIIKANEN
Luentoja, seminaareja, harjoituksia
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Syvennytään rakennussuunnittelu-valmiuksiin rakennusopillisesta näkökulmasta. Erityisaiheinen suunnittelu- tai tutkimustehtävä siihen mahdollisesti liittyvine luentoineen ja seminaareineen. Mahdollinen osallistuminen suunnittelu- tai tutkimusprojektiin. Opiskelija voi sopia itse valitsemastaan aiheesta.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytysti suoritettu harjoitustyö.
KIRJALLISUUS: Harjoitustyön aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta sopimuksen mukaan.
HUOMAUTUKSIA: Kurssi suoritetaan joko ryhmässä tai yksilöllisesti. Aloittamisajankohta on valittavissa.

14915 Arkkitehtuurin osaston tutkijaseminaari 5 ov
Post Graduate Seminar of the Department of
Architecture, 5 cu

Professori
Seminaareja 28 h.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Valmentautuminen tieteelliseen keskusteluun sekä tutkimusten, tutkimusmetodien ja tutkimustulosten kirjalliseen ja suulliseen esittämiseen. Seminaariesitelmät ja niiden opponointi.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytty sekä kirjallisesti että suullisesti esitetty seminaariesitelmä ja hyväksytty opponenttitehtävä.

1400005 Johdatus tieteenfilosofiaan ja metodologi-aan, 5 ov
Introduction to Philosophy and Methodology of
Science, 5 cu

N.N.
Luentoja 15 h. Seminaareja 15 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Intensiivikurssina kahtena periodina syys- ja kevätlukukaudella
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Kurssilla perehdytään ihmistieteiden tieteenfilosofisiin kysymyksiin, metodologisiin virtauksiin sekä tutkimuksen ja käytännön suhteen problematiikkaan.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Luennot, osallistuminen seminaarijaksolle ja hyväksytysti tehty kirjoitustehtävä.
KIRJALLISUUS: Teemaan liittyvä kirjallisuus annetaan kurssin alussa.

1400010 Tutkimusmenetelmät, erityisesti laadulliset menetelmät, 5 ov
Methodology of Research, Especially
Qualitative Methods, 5 cu

N.N.
Luentoja 15 h. Seminaareja 15 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Intensiivikurssina, ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojaksolla perehdytään empiirisen laadullisen tutkimuksen perusteisiin, aineiston hankinnan ja analysoinnin mahdollisuuksiin ja tieteellisen tekstin kirjoittamiseen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Luennot, osallistuminen seminaarijaksolle ja hyvksytysti tehdyt harjoitustehtävät.
KIRJALLISUUS: Teemaan liittyvä kirjallisuus annetaan kurssin alussa.

1400015 Tila, paikka, alue ja maisema - metodologisia näkökulmia, 5 ov
Space, Place, Region and Landscape - Methodological Views, 5 cu

Erikoisopettaja N.N.
Luentoja 15 h. Seminaareja 15 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Intensiivikurssina kevätlukukaudella.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakso johdattaa erilaisiin tapoihin lähestyä tilaa, paikkaa, aluetta ja maisemaa kulttuuri-, yhteiskunta- ja arkkitehtuuriteorian näkökulmista. Pääpaino on eri lähesymistapojen metodologisissa mahdollisuuksissa ja rajoituksissa.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Luennot, osallistuminen seminaarijaksolle ja hyväksytysti tehty kirjoiustehtävä.
KIRJALLISUUS: Teemaan liittyvä kirjallisuus annetaan kurssin alussa.

1400020 Historiatieteen metodologia, 5 ov
Methodology in Study of History, 5 cu

Erikoisopettaja N.N.
Luentoja 15 h. Seminaareja 15 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Intensiivikurssi, ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Historiallisen ajattelun syventäminen ja historian tutkimuksen nykymenetelmien esittely.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Luennot, osallistuminen seminaarijaksolle ja kirjoitustehtävä.

1400025 Arkkitehtuurin teoria, 7 ov
Theory of Architecture, 7 cu

Erikoisopettaja N.N.
Luentoja 20 h. Seminaareja 20 h.
LUENTOPAIKKA JA -AIKA: Intensiivikurssina kahtena periodina syys- ja kevätlukukaudella.
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Kurssi tarkastelee arkkitehtuuriteorian eri koulukuntien tapoja konstruoida arkkitehtuurin peruskäsitteitä, sekä niiden taustaolettamuksia. Arkkitehtuuriteorian ajankohtaisia virtauksia tarkastellaan teorian historiallista kehitystä vasten.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Luennot, osallistuminen seminaarijaksoon ja hyväksytysti tehty kirjoitustehtävä.
KIRJALLISUUS: Määritellään harjoitustyön aiheen perusteella.

Takaisin alkuun / Takaisin pääsivulle