Arkkitehtuurin medialaboratorio

1100500 Arkkitehtuurin visualisointi, 3 ov
Visualizing Architecture, 3 cu

Erikoisopettaja, arkkitehti JANI LAHTI
Luentoja 28 h. Harjoituksia 112 h.: S1S2K1K2KESÄ

VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 2 -
Harjoitukset (h) - - 8 8 -
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Kurssin tavoitteena on tarjota tietokoneavusteisessa suunnittelussa jo pitemmälle ehtineille opiskelijoille mahdollisuus tutustua arkkitehtitoimistoissa käytetyn 3D-visualisoinnin perustekniikoihin sekä opettaa tarvittavien sovellusten käyttö tavalla, joka vastaa arkkitehdiltä odotettua tekistä ja esteettistä laatutasoa.
Kurssilla tutustutaan lyhyesti tietokonegrafiikan teoriaan ja sanastoon pääpainon ollessa konkreellisin esimerkein tapahtuvassa arkkitehtuurisuunnitelmien visualisoinnissa ja käytettyjen ohjelmien perusominaisuuksien opettelussa. Kurssilla tutustutaan myös kuvankäsittelyyn ja digitaalisen aineiston valmisteluun eri tulostusmenetelmiä varten.
Kurssi koostuu luennoista ja niiden rinnalla kulkevista hrjoituksista. Luennoilla tutustutaan ohjelmiin, niiden ominaisuuksiin ja aiheeseen liittyvään teoriaan.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: Kurssin edellytyksenä on Archi-cad ja/tai Autocad kurssin suorittaminen tai vastaavien taitojen osoittaminen esim. jo tehtyjen harjoitustöiden muodossa.

11010 Arkkitehtuurimedian perusteet, 3-5 ov
The Basics of Architectural Media, 3-5 cu

Päätoiminen tuntiopettaja MARTTI LAMPPU,
arkkitehti JANI LAHTI
Luentoja 56 h. Harjoituksia 112 h.
VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI: S1S2K1K2KESÄ

VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): 4 4 - - -
Harjoitukset (h) 8 8 - - -

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakson tavoitteena on ark-kitehtuuriin liittyvän tietojenkäsittelyn ymmärtäminen sekä tietokoneen käytön oppiminen käytännön työvälineenä. Opintojakson sisältönä on perustiedot digitaalisesta viestinnästä ja tietojenkäsittelystä, johdatus yleisimpien suunnittelijalle soveltuvien työkaluohjelmien käyttöön sekä CAD-työskentelyyn. Opintojaksolla opetetaan työskentelytavat medialaboratorion verkkoympäristössä ja opintojakso on välttämätön perusta arkkitehtuurin medialaboratorion muille opintojaksoille.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytyt harjoitustyöt ja tentti.
KIRJALLISUUS: Kurssimateriaali Internetissä: http://www.tut.fi/units/arc/aml
HUOMAUTUKSIA: Arkkitehtuurimedian perusteet-kurssiin on yhdistetty vanhat opintojaksot Arkkitehtuurin tietotekniikan perusteet (13515, 3 ov, Penttilä) ja Arkkitehtuurin visualisoinnin perusteet (12103, 2 ov, Siitonen).

11020 Kuvausmenetelmät, 2 ov
Still Media, 2 cu

Laboratoriomestari ILKKA ALAVALKAMA
Luentoja 28 h. Harjoituksia 28 h.

VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - 2 2 - -
Harjoitukset (h) - 2 2 - -

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakson tavoitteena ja sisältönä on antaa perustiedot perinteisen ja digitaalisen valokuvauksen, kuvanvalmistuksen, kuvankäsittelyn ja kuvausvalaistuk-sen tekniikoista. Perehdyttää valokuvauksen mahdollisuuksiin suunnittelun apuvälineenä ja suunnitelmien esittelyssä, valoku-vaan ilmaisukeinona sekä valokuvauksen teorian perusteisiin. Kamerat, objektiivit, tallennusmateriaalit, suotimet, valaisimet, apulaitteet ja niiden käyttö. Työskentely kuvaustilanteessa, pimiössä ja tietokoneilla.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytyt harjoitustyöt, työkansio.
KIRJALLISUUS: Kurssimoniste: Arkkitehtuurin valokuvauksesta I, TTKK/AML 1999. Muu luennoilla ilmoitettava kirjalli-suus. Kurssimateriaali Internetissä: http://www.tut.fi/units/ arc/aml

11030 ArchiCADin perusteet, 3 ov
ArchiCAD Basics, 3 cu

Päätoiminen tuntiopettaja MARTTI LAMPPU
Luentoja 28 h. Harjoituksia 56 h.

VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 2 -
Harjoitukset (h) - - 4 4 -

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Opintojakson tavoitteena on oppia ymmärtämään arkkitehtuuriin liittyvää CAD-työskentelyä. Opintojaksolla opetellaan ArchiCAD-ohjelman ja siihen liittyvien työkalujen käyttöä PC- ja Mac-ympäristöissä. Opintojakso on harjoitustyöpainotteinen ja työpajatyöskentelyä korostava. Harjoitusten tavoitteena on pienen rakennuksen suunnitelma-tietojen hallinta ArchiCAD-välineillä.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Hyväksytyt harjoitustyöt.
KIRJALLISUUS: Kurssimateriaali Internetissä: http://www.tut.fi/ units/arc/aml
VAADITTAVAT ESITIEDOT: Opintojaksolle osallistuminen edellyttää arkkitehtuurimedian perustietojen ja -taitojen osaamista tai vastaavia valmiuksia.
HUOMAUTUKSIA: Laiteresurssien vuoksi kurssille osallistujien määrää saatetaan rajoittaa. Opintojakson voi suorittaa myös intensiivisenä kesäkurssina. Katso myös AutoCADin perusteet (11040).

11040 AutoCADin perusteet, 3 ov
AutoCAD Basics, 3 cu

Erikoisopettaja TOMI HENTTINEN
Luentoja 28 h. Harjoituksia 196 h.

VIIKOTTAINEN OPETUS/PERIODI S1 S2 K1 K2 KESÄ
Luennot (h): - - 2 2 -
Harjoitukset (h) 6 6 8 8 -

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Tutustuminen CAD-piirtämisen perusteisiin. Tietokone suunnittelu- ja mallinnusvälineenä. Harjoitustyön laajuus on rakennuksen lupakuvatasoiset piirustukset. Harjoitustyöksi voidaan hyväksyä myös muiden kurssien harjoitustöiden CAD- piirustukset. Ohjelmistona on Auto-CAD Architectural Desktop sovelluksineen. Muilla ohjelmilla suoritettavista harjoitustöistä on sovittava erikseen.
TUTKINTOVAATIMUKSET: Kirjallinen tentti ja hyväksytyt harjoitustyöt.
KIRJALLISUUS: Kurssimateriaali Internetissä: http://www.tut.fi/units/arc/aml
VAADITTAVAT ESITIEDOT: Kurssin osallistuminen edellyttää arkkitehtuurimedian perustietojen ja -taitojen osaamista tai vastaavia valmiuksia.
HUOMAUTUKSIA: Opintojakson voi suorittaa myös intensiivisenä kesäkurssina. Laiteresurssien vuoksi kurssille osallistujien määrää saatetaan joutua rajoittamaan. Katso myös ArchiCADin perusteet (11030).

11060 Arkkitehtuurimedian erikoistyö, 2-4 ov
Architectural Media, Varying Topics, 2-4 cu

Kaikki medialaboratorion opettajat
TAVOITTEET JA SISÄLTÖ: Syventävä opintojakso arkkitehtuuriin liittyvästä visualisoinnista ja tietokonemallinnuksesta tai kuvanvalmistuksen ja kuvankäsittelyn tekniikoista. Arkkitehtuu-rikuvauksen, esitysmenetelmien tai tietokoneella tapahtuvan kuvankäsittelyn ja julkaisutyön henkilökohtainen erikoistyö. Sisällön tarkempi määrittely tehdään työkohtaisesti. Työsken-tely arkkitehtuurin medialaboratorion digitaalisilla työvälineillä, videonauhoilla tai palkkikameralla.
KIRJALLISUUS: Kurssimateriaali aiheen mukaisesti.
VAADITTAVAT ESITIEDOT: Peruskurssit erikoistyön käsittelemältä alueelta.

Takaisin alkuun / Takaisin pääsivulle