Opinto-opas 2005-2006

ELE-1020 ELEKTRONIIKAN PERUSTEET II, 6 op
Basic Electronics II

Opintojakson vastuuhenkilö
Timo Vuorela

Opettajat
Timo Vuorela, tutkija, timo.vuorela@tut.fi, puh. 5350, SM515

Luentoajat ja -paikat
Per I,II: Torstai 8 - 10, F ISO SALI (Sähkö, Au)

Toteutuskerrat
Toteutus 1
  Periodi 1 Periodi 2 Periodi 3 Periodi 4 Periodi 5 Kesä Opetuskieli
Luento 2 h/vko+ 2 h/vko - - - - Vain suomeksi
Harjoitus 2 h/vko+ 2 h/vko - - - - Vain suomeksi
Laboratoriotyö - - 1 h/vko - - - Sekä suomeksi että englanniksi
Harjoitustyö - 9 h/per - - - - Sekä suomeksi että englanniksi
Tentti   Suomeksi, pyydettäessä englanniksi
(Lukuvuoden 2005-2006 aikataulu)

Tavoitteet
Opintojakson tavoitteena on oppia elektroniikan peruskomponenttien rakenne ja toiminta sekä oppia hahmottamaan yksinkertaisten analogisten piirien toiminta. Opintojakson aikana opiskelija oppii itsenäisesti sovellusohjeiden mukaan mitoittamaan ja mittaamaan erilaisia peruskytkentöjä. Opintojakson jälkeen opiskelija osaa myös käyttää yhtä piirianalyysiohjelmaa.

Sisältö
Sisältöalue Ydinaines Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Vahvistin ja ideaalinen operaatiovahvistin, peruskäsitteet (taajuusvaste, takaisinkytkentä) ja toiminta, yksinkertaisten operaatiovahvistinkytkentöjen toiminta (differentiaalivahvistin, invertoiva ja ei-invertoiva operaatiovahvistin) ja niihin liittyvät laskut.  Integraattori, derivaattori ja komparaattori, operaatiovahvistimien epäideaalisuudet  Operaatiovahvistimen sisäiset kytkennät 
2. Pn-diodin rakenne ja toiminta, zenerdiodin rakenne ja toiminta. Pn-diodeilla toteutettujen peruskytkentöjen toiminta ja laskeminen.  Muut diodityypit, zenerjännitevakavoija    
3. Eri tyypin FETit, niiden rakenne ja toiminta. FETeillä toteutettujen vahvistimien (yhteissource ja -drain), toiminta, peruskäsitteet (toimintasuora- ja piste, kytkentä- ja ohituskondensaattori) ja laskeminen.  FETin piensignaalimalli, FETillä toteutetut monimutkaisemmat vahvistimet (differentiaalivahvistin, vakiovirtalähde)    
4. Bjt:n rakenne ja toiminta. Bjt:llä toteutettujen vahvistimien (yhteisemitteri, -kanta ja -kollektori, virtapeili, vuorovaihekytkentä) toiminta ja peruskäsitteet (toimintasuora- ja piste, kytkentä- ja ohituskondensaattori, virtavahvistus ja darlingtonkytkentä). PSpice.  Bjt:n piensignaalimalli, bjt:llä toteutetut monimutkaisemmat vahvistimet (differentiaalivahvistin, jänniteregulaattori ja kaskadivahvistin)    
5. Signaalin vahvistus ja vahvistinluokat, vahvistimen toiminta ja mittaus, kohina ja särö sekä EMC käsitteenä.  Häiriöiden kytkeytyminen ja niiltä suojautuminen, eri asteen suotimet    

Suoritusvaatimukset
Hyväksytysti suoritettu tentti luennoista ja harjoituksista, hyväksytysti suoritettu laboratoriotyötentti laboratorio- ja PSpice-työstä sekä hyväksytysti suoritettu laboratorio- ja PSpice-työ.

Opintojakson arviointikriteerit
Opintojakson arvosana muodostuu lopputentin perusteella. Hyvin suoritetulla laboratoriotyötentillä voi korottaa lopputentin arvosanaa. Kurssin läpipääsy edellyttää osittaista ydinaineksen hallintaa.

  • Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)
  • Oppimateriaali
    Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL,painos,saatavuus... Tenttimateriaali Kieli
    Kirja Electronics A Systems Approach Neil Storey 0-201-17796- 0-201-17796-X, 2nd ed. Kyllä  Englanti 

    Esitiedot
    Tunnus Nimi OP P/S
    SMG-1100 Piirianalyysi I 5 Pakollinen

    Huomautuksia
    Huomoio, että opintojakson osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan. Eri vuosien osasuorituksia ei voi yhdistää.

  • Opintojakson osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan.
  • Opintojaksokorvaavuus
    7401003 Elektroniikan perusteet II

    Opintojakson kotisivu

    Viimeksi muokattu 19.12.2005
    MuokkaajaSari Virtanen