Opinto-opas 2005-2006

Tulevaisuudentutkimuksen sivuaine

Opintokokonaisuuden tyyppi

Aineopinnot

Yhteyshenkilöt

Markus Pöllänen

Tulevaisuudentutkimuksen sivuaine on suunnattu kaikille TTY:n opiskelijoille.

Tavoitteet

- Tulevaisuudentutkimus on uusi tiedonala, joka sijoittuu tieteellisen tutkimuksen perinteeseen lähelle yhteiskuntatieteitä ja humanistisia tieteitä. Tulevaisuus on olemassa nykyisyydessä useina erilaisina mahdollisuuksina, joista mikään ei vielä ole määräytynyt aistein koettavaksi. Me näemme miten maailma muuttuu. Me näemme miten kaupungit kasvavat ja kuihtuvat. Uusia valtioita syntyy, vanhoja hajoaa. Onko mahdollista suunnitelmia laatimalla hallita muutosta ja muokata tulevaisuutta? Vai onko meidän sopeuduttava ja muututtava toimintaympäristön muutoksen kautta? Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuudessa pyritään ymmärtämään, miten päätöksemme voivat vaikuttaa toteutuvaan todellisuuteen. Samalla perehdytään erilaisiin tulevaisuus-ajattelun osa-alueisiin kuten ympäristö, hyvinvointi, talous ja tietoyhteiskunta.
- Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuuden yleisenä päämääränä on tulevaisuusajattelun ”istuttaminen” kiinteäksi osaksi eri alojen opiskelijoiden ajattelua. Opetuksen keskeiset periaatteet ovat monitieteisyys, kansainvälisyys, tieteiden ja käytännön vuorovaikutus sekä opetuksen monimuotoisuus. Opetus tapahtuu lähiopetuksena TTY:llä että etäopiskeluna.

Tutkinnot, joihin opintokokonaisuus voidaan sisällyttää

Tutkinto
Tietotekniikan koulutusohjelma - Diplomi-insinöörin tutkinto

Esitietovaatimukset

Tulevaisuudentutkimuksen sivuaine suositellaan sisällytettäväksi tekniikan kanditaatin tutkinnon jälkeisiin opintoihin. Varsinaisia esitietovaatimuksia sivuaineelle ei ole. Kokonaisuus soveltuu myös jatko-opiskelijoille.

Sisältö

Pakolliset opintojaksot

Opintojakso Opintopisteet
LIKU-7100 Miten tutkimme tulevaisuutta 6 op
LIKU-7200 Tulevaisuudentutkimuksen tieteelliset menetelmät 8 op
Yhteensä 14 op

Vaihtoehtoiset opintojaksot

Opintojakso Opintopisteet
LIKU-7300 Tieteellisten menetelmien harjoituskurssi 3-8 op
LIKU-7400 Tulevaisuudentutkimuksen erikoisteemainen opintojakso 2-8 op
LIKU-7500 Vaihtuva-aiheinen tulevaisuudentutkimuksen opintojakso 2-8 op
Yhteensä 7 op

Lisätiedot

Tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuuden opetustarjontaa suunnittelee ja koordinoi Tulevaisuu-dentutkimuksen VerkostoAkatemia (http://www.tukkk.fi/tutu/tva), joka on valtakunnallinen, 17 suomalaisen yliopiston ja korkeakoulun sopimukseen perustuva yhteistyöverkosto. VerkostoAkatemian päämääränä on kehittää toimintaansa kansainväliseksi ja osa VerkostoAkatemian kursseista järjestetään yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa englanninkielellä.

Viimeksi muokattu 05.04.2005
MuokkaajaMarkus Pöllänen