Opinto-opas 2005-2006

Teknillinen mekaniikka

Opintokokonaisuuden tyyppi

Aineopinnot

Yhteyshenkilöt

Juhani Koski

Koneiden ja kantavien rakenteiden suunnittelu on parhaimmillaan luovaa työtä, joka vaatii tekijältään taitoa, tietoa ja intuitiota. Teknillinen mekaniikka on suunnittelijan välttämätön apuneuvo. Sen hyvä hallitseminen antaa hänelle paremmat mahdollisuudet toteuttaa luovuuttaan.
Teknillinen mekaniikka sopii toiseksi aineopintokokonaisuudeksi etenkin koneensuunnittelun opintokokonaisuuden kanssa, mutta se sopii myös useimpiin muihinkin yliopiston aineopintoihin, kun niihin halutaan vankka teoreettinen tausta. Tällaisia teknillisen mekaniikan kanssa koneensuunnittelun lisäksi yhdessä sopivia aineopintoja olisivat esimerkiksi materiaaliopin, energia- ja prosessitekniikan, hydrauliikan ja automatiikan, muovitekniikan, paperinjalostustekniikan, tuotantotekniikan, turvallisuustekniikan, teknis-luonnontieteellisen, teknillisen laskennan menetelmien, teollisuustalouden, ohjelmistotekniikan ja fysiikan sekä matematiikan aineopinnot.

Tavoitteet

- Teknillisen mekaniikan opiskelu pyrkii antamaan yleisen koneinsinöörikoulutuksen lisäksi valmiuden koneiden ja kantavien rakenteiden analysointiin analyyttisillä, numeerisilla ja kokeellisilla menetelmillä sekä staattisissa- että dynaamisissa tapauksissa. Erityisesti painotetaan tietokoneavusteista lujuuslaskentaa.
- Teknillisen mekaniikan opintokokonaisuus tarjoaa myös mahdollisuuden opiskella optimointia ja operaatioanalyysiä. Tarkoituksena on tarjota menetelmiä teknillisen ja taloudellisen päätöksenteon tueksi. Aiheiden käsittely on luonteeltaan yleistä, joten kyseisten aineiden opiskelu soveltuu kaikkiin koulutusohjelmiin.

Tutkinnot, joihin opintokokonaisuus voidaan sisällyttää

Tutkinto
Konetekniikan koulutusohjelma - Diplomi-insinöörin tutkinto
Konetekniikan koulutusohjelma - Tekniikan kandidaatin tutkinto
Materiaalitekniikan koulutusohjelma - Diplomi-insinöörin tutkinto
Materiaalitekniikan koulutusohjelma - Tekniikan kandidaatin tutkinto

Esitietovaatimukset

Muiden kuin konetekniikan tai rakennustekniikan opiskelijoiden, jotka haluavat opiskella teknillisen mekaniikan opintokokonaisuuden, on suoritettava esitietovaatimuksena opintojakso TME-5100 Teknillisen mekaniikan perusteet (5 op.), jonka voi sisällyttää vapaasti valittaviin opintoihin.
Opintojakso Opintopisteet P/S
TME-1100 Statiikan perusteet 4 op Suositeltava
TME-1200 Dynamiikan perusteet 5 op Suositeltava
TME-1300 Lujuusopin perusteet 5 op Suositeltava

Jatkomahdollisuudet

Opintokokonaisuus Opintopisteet
Konedynamiikka 30 op
Konejärjestelmien suunnittelu 30 op
Systeemiteoria 30 op
Teknillinen mekaniikka 30 op
Virtaustekniikka 30 op

Sisältö

Pakolliset opintojaksot

Opintojakso Opintopisteet
TME-2100 Materiaalien mekaniikka 5 op
TME-2200 Rakenteiden mekaniikka 6 op
TME-2300 Elementtimenetelmän perusteet 6 op
TME-2400 Lujuusopilliset mittaukset 3 op
TME-2500 Optimoinnin perusteet 5 op
Yhteensä 25 op

Lisätiedot

Opintokokonaisuuden opintojaksot ovat kaikki pakollisia. Näin luodaan yhtenäinen perusta kyseisten opintojen jatkamiselle tavoitteena diplomi-insinöörin tutkinto.

Viimeksi muokattu 04.04.2005
MuokkaajaTapio Salmi