Opinto-opas 2004-2005

2704110 TUOTANTOTEKNIIKAN KVANTITATIIVISET MALLINNUSMENETELMÄT, QUANTITATIVE MODELLING METHODS IN PRODUCTION ENGINEERING, 2 ov

Tietoa luennoitsijoista
Professori ESKO NIEMI

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja 15 h, harjoituksia 20 h.

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

2

-

-

-

-

Harjoitukset (h):

-

3

-

-

-


Tavoitteet
Kurssin tavoitteena on perehdyttää opiskelija tuotantotekniikan järjestelmien ja prosessien piirissä esiintyvien ilmiöiden mallintamiseen ja käyttämään kaupallisia mallinnustyövälineitä käytännön ongelmien analysointiin ja ratkaisemiseen. Kurssilla käydään läpi seuraavien mallintamismenetelmien perusteet ja käytännön sovellusesimerkkejä konepajaympäristöistä: jonoverkkomallinnus, matemaattinen ohjelmointi ja optimointi, regressiomallit ja hermoverkkomallit. Koska simuloinnista on erillinen kurssinsa, sitä käsitellään vain yleisellä tasolla lähinnä suhteessa muihin menetelmiin. Käytettäviä ohjelmia ovat MPX (jonoverkot), Microsoft Excel/Solver (optimointi), NCSS tai vastaava (regressiomallit) ja Matlab (hermoverkot).

Sisältö
Opetus koostuu luennoista ja pakollisista tietokoneharjoituksista sekä projektityöstä. Pääpaino on harjoituksilla. Projektityö on analysointi- ja optimointitehtävä jollakin edellä mainituista ohjelmista.

Tutkintovaatimukset
Hyväksytty tentti luentojen ja niillä ilmoitetun kirjallisuuden sisällöstä.

Kirjallisuus
Ilmoitetaan myöhemmin luennoilla.

Huomautuksia
Soveltuu jatko-opintokurssiksi.