Opinto-opas 2004-2005

2701200 IDEAALITEHDAS, IDEAL FACTORY, 6 ov

Tietoa luennoitsijoista
Professori SEPPO TORVINEN

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja 28. Ohjattu harjoitustyö teollisuuteen. Harjoitustyö käytännössä yhteensä n. 240 h/henkilö mukaanlukien työ yrityksessä ja kotityöt. Lopuksi seminaariesitelmä omasta kurssin harjoitustyön toteutuksesta. Suoritusajankohta kevät- ja syyslukukukausi.

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

-

-

4

-

-

Harjoitukset (h):

-

-

-

-

-


Tavoitteet
Kurssi antaa käytännön valmiudet tehokkaiden, joustavien maailmanluokan WCM (World Class Manufacturing) tehtaiden ja tuotantoverkkojen nopeaan, tehokkaaseen suunnitteluun, aggresssiviseen kehittämiseen ja toteuttamiseen ratkaisemalla käytännön ongelmia teollisuuspilottien muodossa. Ratkaisuissa sovelletaan mm. moderneja innovatiivisia liiketoimintaprosessien (Busines Process Re-engineering, BPR) ja tuotanto-prosessien (Production Process Re-engineering, PPR) kehittämiskeinoja joko kokonaan uusiin tai jo olemassaoleviin tuotantoverkkoihin ja niiden tilaus-toimitusprosesseihin. Kurssin yhtenä tavoitteena on vaativan harjoitustyön kautta antaa osallistujille riittävät valmiudet tulevan diplomityöprojektin onnistuneelle läpiviennille. Harjoitustyön aihe valitaan ja tehdään kohdeyritysten tarjoamista aiheista. Aihevalikoima kattaa tyypillisesti ongelmia osavalmistuksen yksityiskohdista aina kokonaisten tuotantoverkkojen rakenteisiin ja toiminnanohjaukseen saakka. Työ tehdään varsinkin alkuvaiheessa (nykytila-analyysi) hyvin pitkälti kohdeyrityksen tiloissa. Työssä muodostetaan nykytilamallin ja kehitystulosten pohjalta toteutetun tavoitemallin lisäksi jatkokehityssuunnitelmiin pohjautuen ns. ideaalimalli, johon päästään toteuttamalla kaikki työssä mahdolliset esitetyt kehitysratkaisut.

Tutkintovaatimukset
Suullinen tentti luentojen sisällöstä ja hyväksytysti suoritetusta käytännön harjoitustyöstä.

Kirjallisuus
Lapinleimu, Ilkka; Ideaalitehdas, TTEK, Laitosraportti, 2000. Luentomoniste.

Tietoa esitietovaatimuksista
Kurssi on tarkoitettu tuotantotekniikasta diplomityönsä tekeville. Pääperiaate on, että opiskelija hyötyy itse eniten kurssista, mikäli kurssi on viimeinen kurssi ennen diplomityötä ja että tuotantotekniikan pääaineen kurssit olisivat suoritetut. Kurssille mukaanpääsyn minimivaatimukset on esitetty seuraavassa taulukossa.

Esitiedot

Numero

Nimi

OV

P/S

2701120

Tuotantojärjestelmät ja -verkot

3

Pakollinen

2702100

Tuotantoautomaatio

3

Pakollinen

2704501

Valmistustekniikat

4

Pakollinen

2701300

Tuotantojärjestelmien simulointi

3

Suositus

Kurssin kotisivu