Opinto-opas 2004-2005

54110 YMPÄRISTÖGEOLOGIA, ENVIRONMENTAL GEOLOGY, 3 ov

Tietoa luennoitsijoista
Professori RAIMO UUSINOKA

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja yhteensä 28 h. Laboratorio- ja maastoharjoituksia 28 h, suunnitteluharjoituksia 12 h.

Luentoajat ja -paikat
per I: Tiistai 14 - 16, RH205
Tiistai 14 - 16, RK307

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

2+

2

-

-

-

Harjoitukset (h):

2+

2

-

-

-


Tavoitteet
Annetaan perustiedot ihmisen ja hänen geologisen elinympäristönsä välisestä suhteesta ja geologian soveltamisesta maankamaran hyväksikäytöstä johtuvien ongelmien ratkaisemisessa.

Sisältö
Ihmisen toiminnan ja geologisten prosessien välinen vuorovaikutus. Maankäyttöön vaikuttavat geologiset tekijät. Maankamaran ainesten inventointi ja otto sekä alueiden jälkihoito. Pilaantuneiden maa-alueiden kunnostus. Maaperän suojelu. Maa- ja kiviaineksia korvaavat materiaalit rakentamisessa.

Tutkintovaatimukset
Luennot ja harjoitukset sekä hyväksytysti suoritettu tentti.

Kirjallisuus
Luentojen sisältö sekä H. Niini: Geologia, tekniikka ja yhteiskunta. Jatkokoulujulk. TKK-IGE, B18. Sivutuotteet maarakenteissa, Käyttökelpoisuuden osoittaminen, Teknologiakatsaus 93/2000, TEKES. Sivutuotteet ja uusiomateriaalit maarakenteissa, Materiaalit ja käyttökohteet, Teknologiakatsaus 91/2000, TEKES. Ampumarata-alueiden pilaantunut maaperä. Tutkimukset ja riskienhallinta. Suomen ympäristö. Ympäristönsuojelu. Maa-aineisten ottaminen ja ottamisalueiden jälkihoito. Ympäristöopas. Alueiden käyttö. Ympäristökriteerit mineraalisten teollisuusjätteiden käytölle maarakentamisessa. Suomen ympäristö. Ympäristönsuojelu.

Kurssin kotisivu