Opinto-opas 2004-2005

5608001 TULEVAISUUDENTUTKIMUKSEN TIETEELLISET MENETELMÄT, FUTURES RESEARCH METHODS, 5 ov

Tietoa luennoitsijoista
Tutkija Markus Pöllänen. Koordinaattorina toimii Tulevaisuudentutkimuksen VerkostoAkatemia.

Luentoja ja harjoituksia
Opetus perustuu helmi- ja maaliskuussa pidettäviin ryhmäkokoontumisiin sekä 2 päivän intensiivijaksoon helmi- tai maaliskuussa 2005.

Luentoajat ja -paikat
Torstai 16 - 19, FA217

Sisältö
Opintojakson tavoitteena on antaa perusvalmiudet tulevaisuudentutkimuksen tieteellisten menetelmien ymmärtämiseen ja soveltamiseen. Lähtökohtana ovat erilaiset tutkimusongelmat, joissa on käytetty tulevaisuudentutkimuksen tieteellisiä menetelmiä. Näistä menetelmistä tutustutaan erityisesti Delfoi -tekniikkaan, pehmeään systeemimetodologiaan ja kvantitatiivisiin ennustemenetelmiin. Lisäksi opinnoissa käsitellään tulevaisuudentutkimuksen tieteenfilosofisia ja arvofilosofisia perusteita.

Tutkintovaatimukset
Tentti kohdan 1 kirjallisuudesta, osallistuminen ryhmätapaamisiin ja intensiivijaksolle sekä verkon itseopiskelutehtävien suorittaminen. Tentit järjestetään TTY:ssa.

Kirjallisuus
1) Bell, Wendell .1997. Foundations of Futures Studies, Volumes I and II, London, Transaction Publishers. 2) Aalto, Hanna-Kaisa (toim) .2004. Tulevaisuudentutkimuksen tieteelliset menetelmät. Opiskeluopas ja artikkelikokoelma. Tulevaisuudentutkimuksen VerkostoAkatemia, Turku. Jaetaan ensimmäisessä opintoryhmän kokoontumisessa. 3) Lähiopiskelupäivillä jaettu kirjallinen aineisto.

Tietoa esitietovaatimuksista
Aikaisemmiksi opinnoiksi suositellaan kurssia 5608000 Miten tutkimme tulevaisuutta? Jos opiskelija ei ole suorittanut ko kurssia vaaditaan etukäteen luettavaksi teos Kamppinen, Kuusi ja Söderlund (toim.) (2002) Tulevaisuudentutkimus -perusteet ja sovellutukset ja Seppälä, Yrjö (1984) 84 tuhatta tulevaisuutta, sivut 20-72.

Esitiedot

Numero

Nimi

OV

P/S

5608000

Miten tutkimme tulevaisuutta

5

Suositus

Huomautuksia
Ilmoittautuminen TTY:n koulutusyhteyshenkilölle viimeistään 12.1.2005.