Opinto-opas 2004-2005

76331 AUTOMAATIO- JA SÄÄTÖTEKNIIKKA, CONTROL AND AUTOMATION TECHNOLOGY, 4 ov

Tietoa luennoitsijoista
Vanhempi tutkija TERHO JUSSILA (terho.jussila@tut.fi, huone Sd311)

Luentoja ja harjoituksia
Luentoja 29 h. Laskuharjoituksia 28 h. Pakollisia PC-töitä 6 h (PCB 2h , PCC 2h, PCD 2h). Pakollisia laboratoriotöitä 3 h (LAB1 1h, LAB2 1h, DEMO 1h).

Luentoajat ja -paikat
Maanantai 12 - 14, S1 (Sähkö, Au, Y)
per II: Tiistai 14 - 16, S1 (Sähkö, Au, Y)
per III: Tiistai 12 - 14, S1 (Sähkö, Au, Y)

Viikottainen opetus/periodi

S1

S2

K1

K2

Kesä

Luennot (h):

-

2+

2

-

-

Harjoitukset (h):

-

2+

2

-

-


Tavoitteet
Johdatus automaatiotekniikkaan. Automaatio- ja säätötekniikan peruskäsitteistön hallinta. Lineaaristen vakiokertoimisten säätöjärjestelmien yksinkertaisimpien analyysi- ja suunnittelumenetelmien ymmärtäminen ja käyttäminen MATLAB-ympäristössä.

Sisältö
Automaatiotekniikan yleisesittely. Säätö-ongelmien ja niiden ratkaisussa tarvittavan teknologian ja metodologian esittely. Esimerkkejä säätöjärjestelmistä. Takaisinkytkennän merkitys. Tietokoneavusteinen analyysi ja suunnittelu MATLAB-ohjelmiston ja sen Control System Toolbox 'in sekä Simulink-käyttäjäliitynnän avulla. Säätöratkaisujen toteutusvaihtoehdoista. Tietokonesäädön periaate ja johdatus automaatiojärjestelmiin. Laitoksen ammattiaineiden esittely.

Tutkintovaatimukset
Kirjallinen tentti tai sen vaihtoehtona joko 2 testiä tai 14 viikkokoetta tai testi + 7 viikkokoetta. Kaksiosainen laboratoriotyö (LAB1 1h kurssin alussa, LAB2 1h kurssin lopussa). Kolme PC-työtä Matlab/Simulink-ohjelmistolla (PCB 2h, PCC 2h, PCD 2h). Tislauskolonnin ja sen automaation esittelydemo (1h). Yhden vierailuluennon seuraaminen (1h). Kurssipalautteen antaminen opettajan antamien ohjeiden mukaan.

Kirjallisuus
Dorf-Bishop: "Modern Control Systems", 10. painos, Prentice-Hall 2004 (2005). Lisäksi vuosittain päivitettävää materiaalia: luentomuistiinpanomoniste (joka ei korvaa oppikirjaa), töiden työohjeet , laskuharjoitusmateriaali.

Tietoa esitietovaatimuksista
Esitietoina tarvitaan hyvä opiskelutekniikka ja positiivinen asenne. Tukiopetusta järjestetään mm. kompleksiluvuista ja Laplace-muunnoksesta.

Esitiedot

Numero

Nimi

OV

P/S

76111

Automaatiotekniikan matematiikka

2

Suositus

Huomautuksia
Kurssi alkaa jo SYKSYN 2. PERIODILLA !!! Ilmottautuminen oinfon kautta välttämätön. Suositellaan suoritettavaksi vuosikurssilla II. Kurssia edeltävät ja kurssinaikaiset tiedotteet julkaistaan yleensä vain kurssin kotisivulla, joskus myös ryhmä-emailina. Opiskelija voi valita itselleen mieluisan luentoajan tarjotuista ajoista. Bonus-pisteitä voi hankkia tekemällä vapaaehtoisen PC-työn A (PCA, 2.5h). Aiempien lukuvuosien työosasuoritukset eivät pääsääntöisesti kelpaa.

Kurssin kotisivu