RAK-32501 Rakennusfysiikan perusteet, 5 op
Introduction to Building Physics

Lisätiedot

Opintojakso sisältyy syksyllä 2018 aloittavien opiskelijoiden kandidaatin tutkintoon. Sitä ei toteuteta lukuvuonna 2018-2019.
Ei toteuteta lukuvuonna 2018-2019.

Vastuuhenkilö

Juha Vinha

Opetus

Toteutuskerta Periodi Vastuuhenkilö Suoritusvaatimukset
RAK-32501 2018-01 - Juha Vinha

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija: - tuntee rakennusfysiikan alaan liittyvät keskeiset fysikaaliset ilmiöt ja niihin liittyvät suureet - osaa arvioida eri suureiden suuruusluokkia ja osaa kuvata tyypilliset rakennusten sisä- ja ulkoilman olosuhteet ja niihin vaikuttavat tekijät - osaa muodostaa lämpö- ja kosteustaseen ja ratkaista näin saaduista yhtälöistä rakenteiden sisällä ja rakennuksissa vallitsevat olosuhteet ajasta riippumattomassa tilanteessa - tuntee yleisimmät ulkoseinä-, yläpohja- ja alapohjarakenteet ja osaa arvioida niiden rakennusfysikaalista toimintaa sekä yleisellä tasolla, että laskennallisesti - tunnistaa yleisimmät riskirakenteet ja keskeisimmät tavat rakenteiden lämpö- ja kosteusteknisen toiminnan parantamiseksi - tietää rakennusfysiikkaan liittyvät keskeiset määräykset ja niihin liittyvät vertailu- ja raja-arvot

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Eristämisen tarve ja tavoitteita. Suomen ilmastotietoja. Rakennusten energiatehokkuden käsitteistö ja perusteet.  Sisäilmastotavoitteita.   
2. Lämmön siirtymismuodot. Yksinkertaisten lämmön siirtymistapausten laskenta ja eristyksen mitoitus. Rakenteen lämpötilajakauman määrittäminen   Aineiden lämmönjohtavuuksia. Lämmöneristeitä. Lämmöneristyksen toimivuuden edellytyksiä. Rakenne-esimerkkejä  Lämmöneristysmääräykset ja -ohjeet.  
3. Kosteusteknisen suunnittelun perusteet. Kosteuden lähteet. Kostean ilman ominaisuuksia. Kosteuden sitoutuminen aineeseen. Kosteuden siirtymismuodot ja yksinkertaisten siirtymistapausten laskenta. Kondenssi ja sen estäminen.   Rakenteiden kuivuminen. Rakenne-esimerkkejä  Kosteusmääräykset ja -ohjeet.  
4. Yläpohjien, ulkoseinien, maanvastaisten rakenteiden ja märkätilojen rakenteiden suunnitteluperiaatteet ja rakenne-esimerkkejä.   Vedeneristeet ja katteet.Tiivistystarvikkeet. Routasuojauksen suunnittelu. Jäähdytettyjen tilojen rakenteiden suunnittelun erityispiirteitä.   Rakenne-esimerkkejä  

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Tentin painoarvo 2/3, harjoitustyöt 1/3. Tentissä arvioidaan opiskelijan kykyä mitoittaa ja analysoida yksinkertaisia lämpö-ja kosteusteknisiä rakenne-esimerkkejä sekä rakennusfysikaalisten ilmiöiden ja toimivien rakenneratkaisujen tuntemusta.

Arvosteluasteikko:

Arvosteluasteikko on numeerinen (0-5)

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
RAK-31101 Rakennetekniikan perusteet Pakollinen    

Vastaavuudet

Opintojakso ei vastaan mitään toista opintojaksoa

Päivittäjä: Javanainen Päivi, 08.03.2018