RAK-32120 Puu- ja teräsrakenteiden perusteet, 4 op
Introduction to Timber and Steel Structures

Vastuuhenkilö

Kristo Mela

Opetus

Toteutuskerta Periodi Vastuuhenkilö Suoritusvaatimukset
RAK-32120 2018-01 3 - 4 Kristo Mela
Henri Salonen
Hyväksytysti suoritetut harjoitustyöt ja kirjallinen tentti

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa suunnitella tavanomaisten puu- tai teräsrakenteisen rakennusten runkorakenteita. Rakenteen todellisen toiminnan tietämisen lisäksi opiskelija osaa soveltaa omaksumaansa teoriatietoa EN-standardien määräysten ja ohjeiden mukaisesti sekä murto- että käyttörajatilassa. Suunnitteluharjoitustöiden avulla opiskelija soveltaa luennoilla opittua käytäntöön. Harjoitustyöt ovat käytännön suunnittelutehtäviä ja niitä tehdessään opiskelija suunnittelee ja mitoittaa rungon rakenneosia.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Puu- ja teräsrakentamisen historiaa ja nykypäivää.  Yleisimmät puu- ja teräsrakenteet.   
2. Puun ja teräksen Eurokoodit, standardien rakenne ja sisältö, rajatilamitoituksen periaatteet, kuormien ja kuormitusyhdistelmien määritys  Eurokoodien kansalliset liitteet (NA:t).   
3. Tavanomaisten puu- ja teräsrakenteiden mallinnus ja analysointi, rakenneosien rasitusten määritys  Teräs: Sivusiirtyvät ja sivusiirtymättömät kehät, toisen kertaluvun vaikutukset. Puu: 1-2-kerroksisen rakennuksen kantavat puurakenteet.  Teräs: Lineaarinen stabiilisuustarkastelu, rakenneanalyysin suorittaminen valmisohjelmalla. Puu: Pilareiden ja palkkien mitoituksen tarkistus valmisohjelmalla. 
4. Puiset ja teräksiset rakennustuotteet  Valmistusmenetelmät.  Eri rakennustuotteiden valmistustapojen vaikutukset mitoitusarvoihin. 
5. Palkkien ja pilarien mitoitus: - poikkileikkausluokat (teräs) - normaalivoima - leikkausvoima - taivutusmomentti - yhdistetyt rasitukset - taipuma ja värähtely (puu)  Stabiilisuusilmiöt ja niiden ottaminen huomioon suunnittelussa  Suunnittelun taloudelliset näkökulmat 
6. Yleiset liitossuunnittelun periaatteet.   Tyypillisten liitosten suunnittelu ja mitoitus: - Teräs: ruuviliitokset - Teräs: hitsiliitokset - Puu: naulaliitokset   
7. Rakennesuunnitelmien dokumentit     
8. Palomitoituksen pääperiaatteet     

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Kokonaisarvosana muodostuu tenttituloksen (painokerroin 2/3) ja harjoitustöiden arvosanan (painokerroin 1/3) perusteilla. Tenttiin saa osallistua, kun harjoitustyöt on hyväksytty.

Arvosteluasteikko:

Arvosteluasteikko on numeerinen (0-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
RAK-31020 Rakenteiden mekaniikan perusteet Pakollinen    
RAK-31100 Rakennetekniikan perusteet Pakollinen    



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
RAK-32120 Puu- ja teräsrakenteiden perusteet, 4 op RAK-32121 Puu- ja teräsrakenteiden perusteet, 5 op  

Päivittäjä: Javanainen Päivi, 08.03.2018