Nosto! Harvat lapset matkustelivat Rooman valtakunnassa. Eliitin parissa lähdettiin kuitenkin opiskelemaan kauas kotoa jo varhaisteini-iässä. Köyhemmän väen lapset saattoi saada matkaan tilapäistyövoiman tarve, tai eläinten paimennus. Orjalapset tekivät pisimmät matkat, Välimeren reunalta toiselle. Myös pakolais- ja siirtolaislapset matkustivat joskus pitkään, useimmiten kuitenkin perheittensä kanssa, Ville Vuolanto kertoo.

April Pudseyn ja Ville Vuolannon blogiteksti perustuu heidän esitelmäänsä Tampereen yliopiston Passages VI konferenssissa. Esitelmässä kartoitetaan muun muassa 10 vuotiaan Rufina-nimisen orjatytön liikkeitä. Hän oli syntynyt nykyisen Algerian alueella ja myyty Ródoksen saarelle, josta hänen tiensä kävi Egyptin Oksyrhynkhokseen, josta löytyneet papyrukset ovat osoittautuneet historiantutkimuksessa kultakaivokseksi (ks. Eliitin muotoutuminen ja lapsuus roomalaisajan Egyptissä).