Miksi yhden ihmisryhmän perusoikeuksista on tehty suurissa puolueissa “omantunnon kysymys”?

 

Kirjasta! Tutkija Tuula Juvosen Kaapista kaapin päälle on käsikirja ja keskustelunherättäjä ihmiselle, joka haluaa ymmärtää sukupuolen ja seksuaalisuuden merkitystä suomalaisessa politiikassa. Juvonen peilaa suomalaista politiikkaa Saksaan, jossa julkihomo- ja lesbokansanedustajat ovat olleet pidempään merkittäviä tekijöitä. Juvonen käy kirjassaan läpi seksuaalisen tasa-arvon taistelua suomalaisessa politiikassa järjestöistä lainsäädäntöön. Hän myös analysoi naisen asemaa ylipäänsä suomalaisessa politiikassa.

Tuula Juvonen ruotii kirjassaan politiikan kautta, miten homoseksuaalin ihmisen asema on muuttunut suomalaisessa yhteiskunnassa. Vastapainona toimii koko ajan Saksa, jossa toisaalta homo- ja lesbopoliitikoilla on näkyvämpi asema, toisaalta lainsäädännöllinen kehitys on ollut varsin tasatahtista.

Käydessään läpi homoseksuaalien oikeuksien tietä, Juvonen tuo esiin lesbojen ja homojen aktivismin lisäksi kansanedustajien eduskunnassa käymää keskustelua homoseksuaalien ihmisoikeuksien edistämisestä. Hän käy läpi puolueiden kantojen muutoksia. Miten julki- ja homolesboja on ylipäänsä otettu ehdokkaaksi? Miksi tosiaan yhden ihmisryhmän perusoikeuksista on tehty suurissa puolueissa “omantunnon kysymys”?

Lukija kysyy – kirjoittaja vastaa

Kuvaus: Meri Vainiomäki ja Aino Saarenmaa, editointi: Matti Kortesoja.