Nosto! Syyskuun lopulla avattu ja suuren suosion saavuttanut Ellen Gallagherin AxME -näyttely on nähtävillä vielä tämän viikon ajan Sara Hildénin taidemuseossa, 26. päivä tammikuuta asti.

Näyttely käsittelee kriittisesti afrikanamerikkalaisten historiaa ja modernia identiteettiä. Gallagher lähestyy aihettaan rotuun ja sukupuoleen liittyvien visuaalisten kuvastojen ja myyttien kautta, jotka hän purkaa ja tekee uudelleen näkyviksi kuvataiteen keinoin. Teosten unenomainen kuvasto muodostuu maalauksista, installaatioista ja kollaaseista, jotka ammentavat populaarikulttuurista, psykoanalyysistä ja meribiologiasta.

Teoksissa on muokattu naisten aikakauslehtien mainoskuvastojen rodullisia ja etnisiä stereotypioita. Lisäksi paperille on työstetty kirurginveitsellä ja akvarelleilla vedenalainen maailma, joka johdattaa katsojan pohtimaan paitsi hukkuneiden naisorjien kohtaloita myös ihmiskunnan kätkettyä piilotajuntaa.